Tartalom

MaNcs 32. évf. 49. sz. (2020-12-03)

A szerk.

A szerk.

Kutyaszorítóban

Magyarország kormánya hétfőn délután mintegy a nevére íratta fő kultúrkomisszárjának öklendezését, amikor – az egyik miniszterelnök-helyettes kezével – kormányzati pecsétet ütött Demeter Szilárd éppen aktuális nekináculására.

A szerk.

Közösen

Vasárnap a Momentum küldöttgyűlése felhatalmazta a párt elnökségét, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártokkal közös listát állítson.

A szerk.

Nyerteseik közt kisorsolják

„A Szerencsejáték Zrt. az alaptevékenységével nem összefüggő területeken is igyekszik maradandó értékteremtő munkát végezni” – olvasható minapi közleményükben.

Publicisztika

László Csaba

Publicisztika

Vissza a startvonalra

Mit veszít Magyarország, ha kimarad az uniós mentőcsomagból?

Gyerekkorunkban mindannyian játszottuk a Ki nevet a végén? című játékot. A vicces együttlét drámai fordulata, amikor pár lépéssel a célba érés előtt egyszer csak kiütnek minket, és irány vissza a startvonalra. Ilyenkor a kicsiknél bizony gyakran eltörik a mécses. Sírásba fullad a vidám családi szórakozás.

Egotrip

Egotrip

Vajda Mihály: Szókratész, a ki nem végzett

Irigylem az öreget

Hol az ördögben kódorog az öreg? Mindjárt nyolc óra. Tudja-e egyáltalán, hogy kijárási tilalom van? Nem tudom soha, mit ért és mit nem ért. Magyarul ugyebár nem tud, én pedig nem vizsgáltam meg, mit kommunikál az „operatív törzs” angolul is. Ha egyáltalán…

Belpol

Belpol

„Sokszor nehéz humorosan hozzáállni”

Kovács Gergely önkormányzati képviselő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke

A választási törvény módosítása a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is nehéz helyzetbe hozta, és bár az ellenzéki összefogástól elzárkóznak, drukkolnak a győzelmének. Kovács Gergelyt, a párt elnökét, XII. kerületi önkormányzati képviselőt kérdeztük az ellenzéki munka nehézségeiről, a viccpártiság ellentmondásairól és a kutyasétáltatási szabályokról.

Sorköz

KÖNYVMELLÉKLET – interjú

Sorköz

„Túlélőkké válhatunk”

Edith Eva Eger pszichoterapeuta, író

Világhírű könyvét, A döntést idén nyáron Bill Gates is ajánlotta, hogy segítsen leküzdeni a válság lelki nehézségeit. Új könyve, Az ajándék életrajzi elemekből és terápiás esetekből álló gyakorlati útmutató. Erről beszélgettünk vele.

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

Az Anschluss blöffje

Éric Vuillard: Napirend

„Ha a náci párté lesz a parlamenti többség, ez a választás lesz az utolsó a következő tíz évben, és talán a következő száz évben is” – kalapozott Hermann Göring 1933 februárjában kampánytámogatásért a 24 legnagyobb német iparmágnásnál. A gyárosok rezzenetlen arccal járultak Hitler kasszájához. „A korrupció kitörölhetetlen tétel a nagyvállalatok költségvetésében” – így kezdődik a Napirend.

KÖNYVMELLÉKLET – interjú

Sorköz

„Ő a Führer!”

Éric Vuillard író  

A harmincas évek groteszk nagypolitikai játszmáiról, a német nagyipar Hitlert finanszírozó urairól, a nácikkal kedélyeskedő brit előkelőségekről és az ausztriai bevonulás napján lerobbant német hadseregről olvashatunk a Goncourt-díjas fekete komédiában, a Napirendben. A szerzőt a nagyvállalatok felelősségéről, a forrásairól és könyve fogadtatásáról kérdeztük.

KÖNYVMELLÉKLET – Sikerlista

Sorköz

A gyógyulás csalóka jelei

Minimum tizenegyes!

Amikor tavasszal, a járvány első hulláma idején, a kiadók későbbre halasztottak egyes megjelenéseket, több szavazónkban is felmerült a kérdés: lesz egyáltalán elég jó könyv a lista összeállításához? Idén ez volt a negyedik – ebből a harmadik magyar irodalmi – szavazás, és könyvekben a jelek szerint nem volt hiány. 

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

A ló néz

Dezső András: Magyar kóla

A Zichy Jenő és a Nagymező utca sarkán álló 31.-es számú épület – bár pirosra festett kapuja tele van graffitikkel – tisztes polgári háznak tűnik. Arra végképp nem gondolna senki, hogy az 1920-as évek végén ebben a házban olyan illegális tevékenység folyt, ami egy fiatal báró halálához vezetett. Az épületben ugyanis kokainbarlang volt, a ma kocsmaként használt pince pedig szado-mazo kínzókamraként működött.

KÖNYVMELLÉKLET

Sorköz

Kuruc kori énidő

Szilágyi István: Messze túl a láthatáron

Szétszálazható és újra összerakható nagyepika az, amit Szilágyi István imponáló magányában művel.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Sorköz

Hármaskönyv

Sjón: CoDex 1962

Trilógiaként reklámozzák az izlandi szerző legújabb regényét, amelynek darabjai hazájában három különálló kötetként jelentek meg 1994-ben, 2001-ben és 2016-ban.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Sorköz

Látni tanulunk

David Hockney–Martin Gayford: A képek története gyerekeknek

„Az emberek szeretik a képeket” – hangzik el ez a naivan jelentőségteljes mondat, de ne bizonytalanítson el senkit, ennek a könyvnek (mely egy nagy ívű projekt része) még a sutaság is jól áll.

Könyv

Sorköz

Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis

Mintha egy feszes tempójú film peregne a szemünk előtt: 1978-ban járunk egy szovjet laboratóriumban, ahol Rudolf Ivanovics Majer elmélyülten végzi pestissel kapcsolatos kutatásait.

Könyv

Sorköz

Závada Pál: Wanderer

„Nagy munkái tölgyei közt szelíd nyíresnek érezhette” zsoltárfordításait, feltételezte Szenci Molnár Albertről Németh László.

Zene

Lemez

Zene

Véletlenül

Attila Gyárfás Trio: Randomity

A fiatal dobos triója kockát vetett, de nem Julius Caesar, hanem Mallarmé módján.

Lemez

Zene

A fordulat éve

Marilyn Manson: We Are Chaos

„Új lemeze ismét felvillantja valami másnak a lehetőségét (…), simán kibontható lett volna egy markáns, az énekes életkorához méltó lemez. Ehelyett szép lassan betöltik a múlt sötét madarai” – írtuk Marilyn Manson kettővel ezelőtti lemezéről 2015-ben, s az még mindig jobb volt, mint a két évvel későbbi. A Heaven Upside Down ugyanis egy rossz paródia; comb­fixes, géppisztolyos apácák őrjöngtek a beharangozó videoklipen, de a Say10, Kill4Me, Jesus Crisis számcímek is arra utaltak, hogy Manson a veterán sátán szerepében egyszerűen szánalmas.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2020/49.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2020/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Rádió

Interaktív

Közte csont

Török politikatörténet a Klubrádióban

Ha a világpolitika aktuális tendenciáit vizsgáljuk, alighanem az egyik legérdekesebb alakulástörténet a török állam útkeresése, geopolitikai helyezkedése és szerepvállalása szűkebb vagy tágabb régiójának fegyveres konfliktusaiban.

tévésmaci

Interaktív

Szerecsensólyom

Amikor Sztupa és Troché az elveszett holmik után kutattak, szimpla, bár elég intenzív keresgélés volt az csupán. Nem egy konkrét tárgyra mentek, mint az ember általában, amikor hirtelen nem találja a máskor mindig a keze ügyében lévő tárgyait, jellemzően a szemüvegét vagy a fésűjét.

Színház

Tánc online

Színház

Groteszk angyal

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája

A szép hosszú műfaji megjelöléssel (avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet) felcímkézett előadás végeredménye egy többszereplős online performansz lett, mely valóban nem tudta eldönteni, hogy cirkuszi előadás, színpadi mozgásos melodráma vagy realtime dokumentumfilm legyen.

Katasztrófa

Koronavírus elleni vakcinák a láthatáron

Katasztrófa

Az alagút vége

A nagy esetszámú klinikai vizsgálatok első eredményei alapján több, újonnan fejlesztett védőoltás hatásosnak bizonyult a koronavírus ellen. A magyar kormány a közös uniós beszerzés mellett kerülő úton is próbálkozik.

Lokál

Nógrádi kisfalvak koronavírus-járvány idején

Lokál

Ahol az alma aranyat ér

Jobban félnek a koronavírustól, mint a tavaszi első hullámban, de még jobban félnek az éhezéstől és a hidegtől. Nem véletlenül: munka csak elvétve akad, az élelmiszer drága, tűzifát venni biztosan nem tudnak. Nógrád megyei településeken kérdeztük az ott élőket mindennapi küzdelmeikről.

Felfüggesztett börtönbüntetés egy szociális otthon két dolgozójának

Lokál

Méltóság nélkül meghalni

Fertőtlenítővel itattak meg véletlenül egy ellátottat, aki emiatt meghalt a Békés megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrumban. A 2018. áprilisi esetet vádmódosítás után halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssé minősítették.

Sport

Interjú

Sport

„Legalulról a dobogókői kilátóig”

Valter Attila kerékpáros

Élete első Grand Tourján összetettben a 27. helyen végzett, a 25 éven aluliak külön versenyében pedig 11. lett. Mesélt a Giro d’Italia fizikai és mentális nehézségeiről, a csapathierarchiáról, az íratlan szabályokról, valamint arról is, hogyan szívta fel magát a 20. szakaszra, amelyen 9.-ként ért célba.

Nekrológ

Sport

Maradona emlékműve

Diego Maradona (1960–2020)

Ahogy mindenről készül statisztika, bizonyára nemsokára kimutatják majd azt is, hogy a 21. századra átalakult virtuális és valós médiavilágokban összességében még soha senkiről nem jelent meg annyi megemlékezés, mint a néhány napja elhunyt Diego Maradonáról.

Tudomány

Rejtély vagy hoax: a vörös higany

Tudomány

Varrógép a boncasztalon

A nemzetközi fegyverbiznisz Szent Grálja a nagypályás szélhámosok kedvence volt. Soha senki nem látta, de hatalmas pénzeket kértek érte a feketepiacon.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Magyar citrom

Ki gondolná, hogy a Schönbrunni-kastély pazar parkjában található Orangerie (Narancsház) nemcsak építészeti látványosság, hanem évi több száz kiló, különleges citrusféle is terem benne egy kiváló, gondos főkertész felügyelete mellett, ami aztán Bécs legprominensebb és legkiválóbb séfje, Heinz Reitbauer konyháján landol a legfinomabb formákban.

étel, kihordó

Gasztro

Madhouse

Október közepén az év nagy dobására készültek az Anker köz 1–3. alatti csarnokban, ahol valaha a nagyon menőnek számító Anker Klub működött, tavaly pedig a skót BrewDog sörfőzde.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Vidéki ballada az amerikai álomról

Ron Howard (RH) bizonyos állatok (bálna), lények (hableány) és foglalkozások (tűz­oltó, űrhajós) ábrázolásában jó, más dolgokban, például szegénység, ember-ember közti érzések, kevésbé.

Film

Mikrofilm

Kinek a háza?

Bol és Rial a háború sújtotta Dél-Szudánból menekültek az Egyesült Királyságba.

Tévésorozat

Mikrofilm

Jó reggelt, Verônica!

Az Instituto Igarapé kutatása szerint 2018-ban Brazíliában gyilkolták meg a legtöbb nőt Dél-Amerikában. Az esetek nagy része családon belül történik.

Film

Mikrofilm

A mama mozija

Edoardo Ponti: Előttem az élet

Nem először látjuk Émile Ajar (Romain Gary) 1975-ös Előttem az élet című regényének adaptációját.

Rövidfilm

Mikrofilm

Blue Danube Filmfesztivál

Végtelen pillanatok Eflatun Serbay Çelebi: Jam Tomorrow

Ebben az animációs rövidfilmben nincsenek emberi arcok, a mű mégis pont a szerfelett emberi voltával vonja magára a figyelmet. Hétköznapi, két állapot közti helyzetek elevenednek meg: megnyomjam-e a csengőt; elküldjem-e az üzenetet; meg merjem-e fogni a kezét?

Film

Mikrofilm

Sutka

Mihail Idov: A humorista

A humor létállapot. A folyamatos (és elsősorban ön-)reflexió állapota, a kevésbé válaszokat kereső, mint inkább a termékeny kérdezésre, a dolgok elrendezettségének megkérdőjelezésére igényt tartó filozófia rokona. A vicc nézőpont, amelyről egyetlen képben tárul fel bonyolult összefüggések esendő természete.

Interjú

Mikrofilm

„Ő olyan, mint egy földönkívüli”

Susanne Bier filmrendező

Az Oscar-díjas dán rendező egy Zoom-ablakban jelentkezett be, hogy az HBO-n futó új sorozatáról, a Tudhattad volna kulisszatitkairól beszélgessünk. Végre megtudhattuk, halott-e a Dogma.