Az amerikai felnőttek fele már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát

  • narancs.hu
  • 2021.04.19 13:10

Katasztrófa

Körülbelül 130 millió embert oltottak már be. Naponta több mint 3 millió oltást adnak be.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint vasárnapig nagyjából 130 millió 18 éven felüli amerikait oltottak be az első adaggal, ami a felnőtt lakosság 50,4 százalékát jelenti. Ennek a korosztálynak a 32,5 százaléka – mintegy 84 millió ember – már a teljes védettséget biztosító második dózist is megkapta.

Naponta több mint 3 millió oltást adnak be. A CDC adatai szerint a Pfizer/BionTech-vakcinából 109 milliót, a Modernából 92 milliót, az időközben felfüggesztett Johnson&Johnson-vakcinából pedig 7,9 millió adagot használtak fel eddig.

Az oltókampány sikere ellenére Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a járványhelyzet még mindig "ingatag" az országban. Naponta átlagosan 60 ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, és ez a helyzet a szakértő szerint nem maradhat így.

Fauci közölte, péntekig várhatóan kiderül, hogy folytathatják-e az oltást a Johnson&Johnson oltóanyagával, amelynek használatát azt követően függesztették fel, hogy több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Fauci hangsúlyozta, hogy "rendkívül ritka" mellékhatásról van szó, és ő személy szerint arra számít, hogy korlátozásokkal újra tudják majd használni a cégcsoport egyik vállalata, a belgiumi Janssen által kifejlesztett vakcinát.

(MTI)

Neked ajánljuk

A lehatárolás hasznai

Kovács András A jelfogó dilemmája – Okos-e változtatni az antiszemitizmus definícióján? című írásában (Magyar Narancs, 2021. április 21.) érdemben foglalkozik a közelmúltban napvilágot látott és időközben már magyarul is olvasható Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról (angol rövidítése: JDA) című dokumentummal (Mérce, 2021. április 20.).