Bulgária szeptembertől úgy kezeli a koronavírust, mint az influenzát

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 24.

Katasztrófa

A koronavírussal fertőzöttekre és a kontaktszemélyekre a továbbiakban nem vonatkozna karantén-kötelezettség.

Bulgária influenzaként és egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok között fogja kezelni a koronavírust - jelentette be Radka Argirova, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó bolgár munkacsoport miniszterelnöki tanácsadója a bolgár egészségügyi minisztérium vonatkozó ülését követően, írja az Euractiv.

A lap azt írja, hogy Argirova bejelentése szerint a szeptemberi tanévkezdéssel bevezetni tervezett megközelítés azt jelentené, hogy

a koronavírussal fertőzöttekre és a kontaktszemélyekre a továbbiakban nem vonatkozna karantén-kötelezettség.

Spanyolország volt az első az Európai Unióban, amely szezonális influenzaként tekintett a koronavírusra március végén, és ekkor feloldották a fertőzöttekre vonatkozó kötelező karantént.

"A vírus endémiás - folyamatosan fellelhető - időszakába lépünk. A vírus fokozatosan légúti megbetegedést okozó vírusnak, például influenzának fog minősülni. Csökken az új esetek száma az országban. Naponta hozzávetőleg ezer új fertőzést jegyeznek fel, és az intenzív osztályokon ápolt koronavírussal fertőzött betegek száma 50 alatt marad" - fogalmazott Radka Argirova.

Az Euractiv arról is ír, hogy Bulgáriában csütörtökön megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, azonban egyebek mellett a kórházakban, a gyógyszertárakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező marad.

Bulgáriában közel 38 ezer ember, a lakosság mintegy 0,6 százaléka halt meg a koronavírus-járványban. Az ország ezzel az egy főre jutó koronavírus okozta halálozások számát tekintve a második helyen áll a világon Peru után. Az országban a legalacsonyabb a beoltottak aránya az EU-ban, a lakosság valamivel több, mint 31 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírussal szemben, és körülbelül 12 százalék azok aránya, akik emlékeztető oltást is kaptak.

Az elmúlt hetekben a statisztikák szerint az új fertőzések átlagos száma napi ezerre csökkent Bulgáriában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?