Egyszerre kapta el a koronavírust, a majomhimlőt és HIV-fertőzést egy olasz férfi

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Katasztrófa

Rekordernek számíthat a 36 éves férfi.

Egy 36 éves olasz férfi lehet első olyan páciens a a világon, akit egyszerre fertőzött meg a koronavírus, a majomhimlő, és a HIV – írja az Independent. A kutatók által dokumentált esetet a Journal of Infection nevű szaklapban mutatták be részletesen. (Az esetre júliusban derült fény, de a tudományos beszámolót csak néhány napja tették közzé.)

A Cataniai Egyetem kutatóinak esetleírásából derült ki, hogy az említett férfin 9 nappal egy spanyolországi nyaralást követően jelentkeztek az első tünetek: lázas lett, fájt a torka, és fáradt is volt. Ekkor, (július 2-án) elvégeztek rajta egy koronavírustesztet, ami pozitív lett. A férfin másnap megjelentek a majomhimlőhöz köthető hólyagok, ezért erre a betegségre is tesztelték – ekkor már kórházban volt –, és ennek a vizsgálatnak az eredménye is pozitív lett. A kórházi ellenőrzés során a férfit nemi betegségekre is tesztelték, mert a nyaralása során több férfival is védekezés nélkül szexelt, és az eredmény alapján HIV–1-re is pozitív lett. A kutatók hangsúlyozták, a páciens tavaly ősszel még negatív eredményt adott, vagyis a HIV-fertőzése is viszonylag friss lehetett.

 
Fotó: Journal of Infection 

A témában íródott tudományos publikációban arra is kitértek a kutatók, hogy a férfi majomhimlőtesztje még 20 nappal később, a klinikai tünetek elmúlása után is pozitív volt. A beteg végül július 11-én hagyta el a kórházat, és került otthoni izolációba.

Arról egyelőre nincs elegendő adat, hogy a különféle vírusok egyidejű megjelenése súlyosbítja-e a beteg állapotát.

(Independent)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk