Kimaradt Müller felsorolásából: egy egri idősotthonban 4 fertőzött van

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Katasztrófa

A polgármester helyesbített.

Az egri önkormányzat által fenntartott Idősek Berva-völgyi Otthonában négy embernek lett pozitív a koronavírus-gyorstesztje – közölte hétfőn Eger polgármestere, a jobbikos Mirkóczki Ádám a Facebook oldalán.

A betegek közül hárman az otthon lakói, egy személy pedig az intézmény dolgozója.

Eger város saját költségén 6000 koronavírustesztet rendelt, ebből 100-at biztosított az intézmény számára. Mirkóczki tájékoztatása szerint hárman már tünetmentesen átestek a betegségen, egy ember esetében még aktív a fertőzés.

Az érvényes protokoll szerint az Országos Mentőszolgálat elvégzi az PCR-tesztet is az egri idősotthonban, az eredmények tükrében 24 órán belül állapítható meg, hogy a négy személy továbbra is fertőző-e, vagy sem.

A polgármester elmondta, hogy a betegeket az otthonon belül elkülönítették, a dolgozó pedig az otthonában van karanténban.

Müller Cecília a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 19 szociális intézményében van jelen a koronavírus. Ezek közül 8 budapesti, de érintett a tököli, a sződligeti, a borsodnádasdi, a nagymágocsi, a mezőszilasi, a győri, a töltéstavai, a csákánydoroszlói, a bodajki, a dabasi és a seregélyesi idősotthon.

Az egri idősotthont vélhetőleg a folyamatban lévő, egyelőre hiányzó hivatalos teszteredmények miatt nem említette. Mert mint arról Müller többször beszámolt, csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laborokban végzett teszteket tekintik hivatalosnak.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.