Nem sok választ el attól, hogy elbukjuk a klímaváltozás elleni harcot az ENSZ szerint

  • BM
  • 2019. november 26.

Katasztrófa

Ennyi, vége, viszlát!

Egyre kevesebb az esélye, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt másfél-két Celsius-fokos globális felmelegedést meg tudjuk akadályozni az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) hétfői jelentése szerint – írja a Qubit.

A kormányoknak ötszörösére kell növelniük a kibocsátás-csökkentési erőfeszítéseiket, ha teljesíteni akarják az egyre inkább irreálisnak tűnő 1,5 fokos célt. Olyan nagy a baj, hogy még ha az egyes országok be is tartják az ígéreteiket, akkor is kétszer akkora lesz a felmelegedés az évszázad végééig – áll a kutatásban.

Ennek oka, hogy a nagy gazdaságok nem csökkentik elég gyorsan a kibocsátást, ráadásul a húsz leggazdagabb országból tizenöt még az időpontot sem tűzte ki, amikorra elérné a zéró kibocsátást.

„A helyzet sivár. Az országok nem állították meg az üvegház hatású gázok kibocsátásának növekedését, emiatt most még gyorsabban és radikálisabban kell cselekedni” – fogalmaz az UNEP jelentésében.

Az elmúlt évtizedben évi 1,5 százalékkal nőtt az emisszió, előre láthatólag 3,2 Celsius-fokos felmelegedéssel kell számolni a 21. század végéig.

Figyelmébe ajánljuk