Ezért volt nehéz eloltatni a lángoló Notre Dame-ot
notre_dame.jpeg

Ezért volt nehéz eloltatni a lángoló Notre Dame-ot

  • narancs.hu
  • 2019. április 16.

Katasztrófa

Egy volt tűzoltó írta le, mik voltak a kihívások.

Gregg Favre, egy visszavonult amerikai tűzoltó Twitteren írta le, miért volt nehéz megfékezni a Notre Dame-ot pusztító lángokat. Egyrészt az ilyen régi nagy templomok jelentős részt fából készültek, óriási nyílt terek vannak, és a tűzzáró tömítések is hiányoznak többnyire, ami jelentősen felgyorsítja a lángok terjedését. Épp a nagy belmagasság miatt a tűzoltók azt a módszert sem tudták alkalmazni, hogy megnyitják a tető egy részét, így akadályozva meg a tűz továbbterjedését.

Oltani így első sorban az épület belsejéből tudtak, de ott viszont nehéz volt manőverezni a fecskendőkkel. Mivel a tető égett, a beomó tetődarabok is veszélyesek voltak a tűzoltókra, így nagy szerencse, hogy csak egy tűzoltó sérült meg az éjszaka folyamán.

A tűzoltók a közeli Szajnából vettek vizet az oltáshoz, de a párizsi tűzoltóság szóvivője arról beszélt, hogy az idő és a szél is jelentősen nehezítette a dolgukat. A felújítás miatt pedig rengeteg  veszélyes, gyúlékony anyag lehetett a templomban.

(via hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.