Falus: A beoltottak is terjeszthetik a vírust, de ők nem lesznek betegek

  • narancs.hu
  • 2020. december 28.

Katasztrófa

Nagy pozitívum, hogy az eddig beoltottak enyhe tünetekről sem számoltak be - mondta el a volt tisztifőorvos.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos a koronavírus elleni vakcináról és annak hatásairól beszélt az ATV Startban.

Falus kifejtette, nagyon pozitív, hogy akik megkapták az oltást, azok közül senki még enyhe tünetekről sem számolt be eddig.

Az oltási tervről azt is elmondta, hogy először az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonokban lakókat, ezt követően a kritikus infrastruktúrában lévőket, majd később az egyéb társadalmi csoportokat kell oltani, erről uniós megállapodás is született. Ebben az ütemben várhatóan az oltási program a nyár végéig el fog tartani. 

Hangsúlyozta:

"a védőoltások bármelyikének sokkal kisebb a kockázata, mint a koronavírus miatt megbetegedésnek".

Falus hozzátette azt is, hogy akiket beoltottak, azok is képesek megfertőződni és továbbadni a vírust, de ők nem betegszenek meg. Ezért a jövő évben is továbbra hordani kell a maszkot és tartani a távolságot, vigyázni kell még egymásra. 

Falus azt is elmondta, hogy az Orbán- kormány teljesítményét arról lehet majd lemérni, hogy januárra mekkora lesz az átoltottság, ugyanis nagyon fontos lenne minél gyorsabban minél több embert beoltani.

Falus számításai szerint ahhoz, hogy megkezdődjön a lakosságot lefedő általános védettség, 3 millió embert kell beoltani, mert körülbelül 2 millióan áteshettek rajta.

A koronavírus elleni vakcina mellett az influenza elleni oltásra is felhívta a figyelmet. Elmondta, hogy január végén még lesz 360 ezer oltás, és ennek beadását mindenkinek ajánlja,ez csökkenteni a kockázatát a COVID-19 és az influenza egyszerre való elkapásának. Hozzátette, hogy a kormány azonban még mindig nem számolt el azzal az 1 millió négyszázezer oltással, amiről beszélt, mert több háziorvos nem lett, és minden házoirovos kevesebb influenza elleni védőoltást kapott, mint a korábbi években.

A volt tisztifőorvos beszélt a briteknél megtalált új vírusváltozatról is. Erről elmondta, hogy azért kelthet aggodalmat, mert egyelőre nagyon keveset tudni róla. A mostani információk alapján azonban az látszik, hogy bár gyorsan terjed, de a megfertőzöttek 80%-ánál enyhe tüneteket okoz.

Ami szerencse, hogy a vakcinákra való érzékenysége úgy tűnik megmaradt - tette hozzá Falus.

Figyelmébe ajánljuk