Felmérés: Alig 15 százalék biztos abban, hogy oltatni akar

  • narancs.hu
  • 2020. december 22.

Katasztrófa

A KSH felmérése szerint a magyarok több mint harmada nem oltatná be magát. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn publikálta egy közvélemény-kutatásánk eredményét, amelyben arra kérdeztek rá, hogy amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni vakcina, tervezik-e az emberek, hogy beoltatják magukat. 

A közzétett eredmények szerint magas a bizonytalanok aránya (28,3 százalék "talán", 21,2 százalék nem tudja, vagy nem válaszol), és csak minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne, hogy beoltatná magát (14,9 százalék). A december első hetében készült felmérés során ugyanakkor a válaszadók több mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban (35,6 százalék).

A felmérés arra is rámutatott, hogy az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja: a megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede pedig alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb, mint 60 százalékukat.

Az is kiderült, hogy a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50 százalékot. 

Figyelmébe ajánljuk