Halálos vakcináról szóló cikk volt a legnépszerűbb a Facebookon

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 22.

Katasztrófa

Január és március között 53 millió amerikai hírfolyamában jelent meg az egyébként „tényszerűen megírt” riport.

A Facebookon januártól márciusig olyan cikk volt a legnépszerűbb, amely arról szólt, hogy egy floridai orvos halálát a Covid-19-vakcina okozhatta, két héttel az oltás után. Az írás több mint 53 millió ember hírfolyamában jelent meg. Később az orvosszakértői vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy tényleg a vakcina okozta volna a halálesetet.

A Facebook legtöbbet kattintott első negyedévi linkjéről szombaton jelent meg közlemény a Businessinsider tudósítása szerint, amelyet a 444 vett észre.

A beszámolónak azért volt hírértéke, mert a Facebookot sok kritika éri amiatt, hogy a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos álhírek szinte akadálytalanul terjednek a segítségével. Joe Biden amerikai elnök mondott már olyat is, hogy a közösségi oldal ezzel embereket öl. Meglehet, épp ezért vonakodott közzé tenni első negyedévi jelentését a Facebook. Aztán mégis muszáj volt ezt megtennie, mert a New York Times megírta, a cég vezetői szándékosan tartották vissza ezeket az adatokat.

A közösségi oldal védekezése szerint a cikket tényszerűen írták meg, és ez az eset is rávilágít arra, milyen nehéz kiszűrni az álhíreket. A Facebook nem árulta el, milyen kulcsfontosságú javításokat hajtott végre a rendszerében, amely – ha igaz – ezáltal eredményesebb lett a félrevezető híradások kiszűrésében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk