Hatalmas süllők pusztultak el a Tisza-tavon

  • narancs.hu
  • 2021. december 25.

Katasztrófa

Sekély vízben teleltek, a viharos szél miatt felkavarodhatott az üledék. Kotorni kellene a medret.

Több mázsányi hal, zömében süllő pusztult el a napokban a Tisza-tónál, az Apota nevű területen, sekély, legföljebb negyven centis vízben – tudósít a Pecaverzum, hivatkozva egy olvasó videós beszámolójára, amelyet két nap alatt több mint 28 ezren néztek meg.

A videofelvétel december 23-án készült a területen, ahol a víz felületét 5-6 centiméter vastag jég borította. Ez alatt lehet látni az elpusztult halakat, amelyek a beszámoló szerint kivétel nélkül hatalmas süllők voltak. 

 

Aki a felvételt elkészítette a jégen járva, úgy becsülte, 6-7 mázsányi hal veszhetett oda.  

A s?ll? kapta a legt?bb voksot az ?v hala k?z?ns?gszavaz?

 
 
Süllő.  Fotó: Komka Péter/MTI
 

 A Pecaverzum kérdésére a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.  halőrei felmérték a kárt, és úgy látták, 1–6 kilós halak pusztultak el, és összesen 3-4 mázsa. 

A nonprofit kft. közleménye szerint az utóbbi időben több hal rekedt a sekély vízben, ezek elhullását okozhatja valamilyen mérgező gáz jelenléte a vízben, vagy oxigénhiány. 

„Az első szemrevételezések és a körülmények ismerete után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a haváriát a túlságosan sekély, maximum 40 centiméteres víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja okozhatta. A közelmúltban tomboló viharos szél, iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakódni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat” – feltételezi a nonprofit kft..

Korábban nem lehetett megközelíteni a területet, csak miután a jég annyira megvastagodott, hogy elbírja az embert. Azóta viszont megint enyhült az idő. A tetemeket akkor gyűjtik be, ha megint biztonságosan oda lehet menni.

A Pecaverzum azt írja, hogy a Tisza-tó feliszapolódása és az alacsony téli vízszint veszélyezteti a halakat, de a vízállás „vízügyi szempontból (...) indokolt, ezért ennek megváltoztatására nem kerülhetett sor”.

Megoldást az jelentene, ha kitakarítanák a régi medreket. Az iszap eltávolítása után biztonságosan telelhetnének a halak, jobbak lennének az áramlási viszonyok, és több vizet is tudna tárolni a Tisza-tó. A nonprofit kft. már korábban megjelölte azoknak a területeket a Tisza-tavon, amelyeket kotorni kellene, legalábbis halgazdálkodási szempontból. 

A süllő nagy becsben álló, őshonos ragadozóhal. A Magyar Haltani Társaság legutóbbi közönségszavazásán a 2021-es év halává választották. A nagyobb folyókban, természetes vizekben gyakori, a Balaton egyik legfontosabb hala – ott fogasnak is nevezik. Nagyon érzékeny a víz oldottoxigén-tartalmára, és nem nagyon szereti a feliszapolódott szakaszokat. A szakirodalom szerint a viharban felkavarodó iszap miatt el is pusztulhat. A horgászok a legnemesebb ragadozóként tartják számon, Magyarországon 15 kilósat is fogtak már horoggal.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk