Hollandiában nagyot szigorítanak a járványügyi szabályokon

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 15.

Katasztrófa

A szigorítások legalább öt hétig lesznek érvényben, beleértve a karácsonyt is.

Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben - jelentette be Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn éjféltől étebe lépő új járványügyi szabályokat.

"Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár"

- fogalmazott Rutte.

A december 15-én már érvényes szabályozás szerint

  • a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is bezárnak,
  • ahogy a nem alapvető árukat kínáló üzletek.
  • Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg.
  • Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani.

Ebben az időszakban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak nyitva.

A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában, de úgy tűnik ez a részleges lezárás csupánt kezdetben lassította a magas fertőzési arányt. Az utóbbi napokban ugynias ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban. A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett. Az új fertőzöttek napi száma két hét alatt 34-ről 43-ra szökött. A járvány következtében hétfőn újabb 1229 ember szorult kórházi ellátásra. A betegek közül jelenleg 179 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. A járvány következtében hétfőn 338-an hunytak el, ez a mutató valamelyest csökkent. Hollandiában a járvány megjelenése óra 10 168 ember vesztette életét a vírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 632 031 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

Figyelmébe ajánljuk