Idén még nem nyaralhatunk rendesen

  • narancs.hu
  • 2021. április 3.

Katasztrófa

Az új mutációk fölülírják a nyitásról szóló terveket az immunológus szerint.

Idén még nem nyaralhatunk felszabadultan, és várhatóan az év végéig maszkot kell hordanunk, és tartanunk kell a távolságot – mondta a Népszavának adott interjúban Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója.

„Azt gondolom, hogy idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást. A tavalyi állapotokon alapuló számítások szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 60-65 százalékát kellene beoltani. Sajnos azonban az újonnan felbukkanó mutánsok – így elsősorban a gyorsan terjedő brit variáció – miatt viszont ennél jóval nagyobb védettségi arányt, legalább 85-90 százalékot kell elérni, amibe persze beletartoznak a fertőzés útján védetté váltak is” – mondta az immunológus. 

Hozzátette, a kanyaró ennél jobban fertőz, az ellen csak a közel száz százalékos átoltottság jelenthet biztos védelmet. Ez kiderült nemrég Ukrajnában és Romániában. 

„Versenyfutás van tehát a népesség számára védelmet biztosító, kellő szintű átoltottság elérése és a vírus terjedésének sebessége között. Az ideális az lenne, ha rövid időn belül mindenki be lenne oltva, de ez már csak azért sem lehetséges, mert vannak olyan betegségek, amelyek esetén nem lehet oltani. Ráadásul a lakosság közel 20 százalékát kitevő gyerekek oltását a hírek szerint leghamarabb ősszel lehet majd elkezdeni. Azt is látni kell, hogy ha májusban kezdődik a fiatalok beoltása, akkor a második oltásuk után az ő védettségük leghamarabb a nyár közepére alakul ki. Véleményem szerint tehát hosszabb távú védelemre kell berendezkednünk” – nyilatkozta a szakember.

Figyelmébe ajánljuk