Informatikai hiba miatt repterek, bankok, kórházak állnak le világszerte

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Katasztrófa

A probléma globális, érinti a brit háziorvosi szolgálatot, a londoni tőzsdét, német kórházakat, spanyol repülőtereket és a budapestit is.

Többek között bankokat, médiavállalatokat és légitársaságokat érint egy informatikai hiba, amely miatt leállnak a rendszerek – írja a hvg.hu.

A hírek szerint a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági vállalat szoftverének hibás frissítése miatt éri kékhalál a Windows-alapú rendszereket és szervereket. Az említett szoftverrel nagyon sok vállalat védi az eszközeit, légitársaságok is. 

A hiba világszerte érezteti a hatását. A Budapest Airport azt közölte, hogy a globális jelenség miatt leállt több légitársaság utasfelvételi rendszere – érintett az Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air is –, át kellett térni a manuális munkára. Emiatt járatok fognak késni, torlódásra, sok várakozásra kell számítani. 

A Budapest Airport kéri, hogy az induló utasok kísérő nélkül menjenek be a terminálépületbe, és figyeljék a járatukra vonatkozó információkat, például a bud.hu weboldalon. A földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján a Budapest Airport hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít. Akik rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást, vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A terminálra lépjenek be, és menjenek az utasbiztonsági ellenőrzéséhez.

Az MTI pénteken nem sokkal dél előtt azt közölte a Wizz Air tájékoztatására hivatkozva, hogy a társaság rendkívüli technikai kihívással találta magukat szemben nemzetközi informatikai partnere rendszerének leállása után, késésekre kell számítani. Nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem. Az üzemszünet ideje alatt minden utas számára ingyenes a repülőtéri utasfelvétel. A légitársaság azt tanácsolja utasainak, hogy legalább 3 órával a tervezett indulás előtt érkezzenek meg a repülőtérre, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés elvégzésére.

Hasonló a helyzet Spanyolország minden repülőterén, a skóciai Edinburgh és Berlin légikikötőjénél. Reggel leállt a brit Sky News hírcsatorna, és az egyik nagy-britanniai vasúttársaság is késésekre figyelmeztet. A szigetországban a háziorvosi szolgálat foglalási rendszerét és a londoni tőzsdét is érintette a hiba, két német kórházban a Telex szerint szintén emiatt kellett műtéteket elhalasztani. Az Egyesült Államokban egy ideig nem lehetett hívni a 911-es segélyvonalat.

A hvg.hu információi szerint egy nagy biztosítótársaság budapesti irodájának rendszere is leállt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk