Ismét letartóztatták az ukrán hajóskapitányt

  • narancs.hu
  • 2019. július 31.

Katasztrófa

A bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva döntött így.

Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság – közölte a szerdai döntés után a gyanúsított védője, Tóth M. Gábor a bíróság épületében újságírókkal.

Az ügyvéd azt is elmondta, a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását 30 napra. 
Hozzátette: fellebbeznek a döntés ellen.

A Fővárosi Törvényszék Jurij C. letartóztatását június 13-án 15 millió forintos óvadék ellenében szüntette meg és a kapitányt bűnügyi felügyeletbe helyezte. Ez azt jelentette, hogy Budapest területét nem hagyhatta el, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen és nyomkövetőt is viselnie kellett.

Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati indítványa után a Kúria úgy döntött törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyezett és megszüntette a férfi letartóztatását.

A 29 halálos áldozatot követelő Hableány-tragédia körül még mindig rengeteg a homályos és bizonytalan részlet, legfrissebb információként arra derült fény, hogy az elsüllyedt hajó, hajózásra alkalmatlan volt.

Hajózásra alkalmatlan volt a másodpercek alatt elsüllyedt Hableány

Két matróz helyett csak egy volt a fedélzeten, így nem lett volna szabad kihajózni. Csak egy segítette a kapitány munkáját, pedig kettőnek kellett volna. Ez azt jelenti, hogy hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, írja az Index a birtokába került szakértői vélemények alapján.

A tragédia körülményeiről részletesen írtunk print kiadásunkban:

Zavaros vizeken

A Hableány tragédiája a fővárosi Duna-szakasz hajózása, illetve a kikötők hasznosítása körüli politikai és üzleti játszmákra irányította a figyelmet. Május 29. éjszakáján a svájci zászló alatt hajózó Viking Sigyn 90 kabinos szállodahajó hátulról nekiütközött az ötödakkora Hableánynak, majd maga alá gyűrte. A magyar sétahajó alig hét másodperc alatt süllyedt el.

Figyelmébe ajánljuk