Jön kormányzati nyomkövető app - így ellenőriznék a karanténban lévőket
Screenshot_2020-05-05_at_12.26.04.png

Jön kormányzati nyomkövető app - így ellenőriznék a karanténban lévőket

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Katasztrófa

A hatóságok hozzáférnek a mozgási adatok mellett az arcképhez és az egészségügyi adatokhoz is. Önkéntes a használat.

Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént, jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben, írja az Index.

A program telepítése önkéntes, de ha valaki vállalja a használatot, azzal hozzájárul, hogy a hatóságok hozzáférnek a mozgásának adataihoz, arcképéhez, valamint egészségügyi adataihoz is. A szoftvert csak nagykorúak használhatják. Aki vállalja a telepítést, később azonban mégsem használja a szoftvert az szabálysértésnek minősül és akár háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is kaphat. A külföldi szabályszegőket viszont ki is lehet utasítani Magyarországról.

A rendelet szerint a rendőrség ellenőrzi elektronikus úton, hogy megtörtént-e a szoftvertelepítés. De a rendőrség személyesen is ellenőrizhet, ha valamit gyanúsnak talál.

A szabályozás rendelkezik arról, hogy az adatok kinyerése nem járhat az emberek magánéletének megsértésével, nem is lehet senkit indokolatlanul zavarni este tíz hajnali hat között.

Ha véget ér a házi karantén, a szoftvert lehet törölni, de az adatokat még 60 napig megőrzik.

Aki nem vállalja a program használatát, azoknál a rendőrség személyesen ellenőrzi a házi karantén szabályainak betartását.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.