Jön kormányzati nyomkövető app - így ellenőriznék a karanténban lévőket
Screenshot_2020-05-05_at_12.26.04.png

Jön kormányzati nyomkövető app - így ellenőriznék a karanténban lévőket

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Katasztrófa

A hatóságok hozzáférnek a mozgási adatok mellett az arcképhez és az egészségügyi adatokhoz is. Önkéntes a használat.

Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént, jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben, írja az Index.

A program telepítése önkéntes, de ha valaki vállalja a használatot, azzal hozzájárul, hogy a hatóságok hozzáférnek a mozgásának adataihoz, arcképéhez, valamint egészségügyi adataihoz is. A szoftvert csak nagykorúak használhatják. Aki vállalja a telepítést, később azonban mégsem használja a szoftvert az szabálysértésnek minősül és akár háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is kaphat. A külföldi szabályszegőket viszont ki is lehet utasítani Magyarországról.

A rendelet szerint a rendőrség ellenőrzi elektronikus úton, hogy megtörtént-e a szoftvertelepítés. De a rendőrség személyesen is ellenőrizhet, ha valamit gyanúsnak talál.

A szabályozás rendelkezik arról, hogy az adatok kinyerése nem járhat az emberek magánéletének megsértésével, nem is lehet senkit indokolatlanul zavarni este tíz hajnali hat között.

Ha véget ér a házi karantén, a szoftvert lehet törölni, de az adatokat még 60 napig megőrzik.

Aki nem vállalja a program használatát, azoknál a rendőrség személyesen ellenőrzi a házi karantén szabályainak betartását.

Figyelmébe ajánljuk