Müller Cecília: Nyugvópontra érkeztünk

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Katasztrófa

Nagyon ígéretes a vérplazma-kezelés a súlyos koronavírus-fertőzötteknél.

Magyarországon is lehetővé teszik a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését. Az erről szóló rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg – jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A telefonos applikáció használata önkéntes, aki nem vállalja, hogy felteszi azt a telefonjára, azt a rendőrség „személyes jelenlét útján fokozottan ellenőrzi”.

Az operatív törzs munkatársa emlékeztetőül elmondta, hogy hétfőn hatályba léptek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet új szabályai. Vidéken a lazítások miatt több intézkedésre is sor került amiatt, mert az előírt védőeszközt, vagyis a maszkot nem viselték az emberek, az üzletekben nem a kijelölt időben jelentek meg, vagy nem tartották a megfelelő távolságot egymástól.

451 esetben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt, eddig összesen 45 770 alkalommal.

743 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, eddig összesen 10547-et.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3065-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma30 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1993, közülük 1262-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 731-en az ország egyéb területein élnek.

Elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 363 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 285-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 78-an az ország egyéb területein éltek.

709-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 358-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 351-en az ország egyéb területein élnek. 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

Úgy tűnik, nyugvópontra érkeztünk – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy ettől függetlenül még mindig fokozott óvatosságra van szükség. A járványhelyzet még nem múlt el.  Ezért arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsák be az alapvető szabályokat.

Müller Cecília elmondta, hogy bár az egészségügyi ellátás visszaállításának első fázisa megtörtént, „sajnálatosan azt tapasztalták”, hogy tömegek jelentek meg a szakrendeléseknél. „Ez nem megengedett”, emlékeztetett. Továbbra is telefonon kell felvenni a kapcsolatot az orvossal vagy az adott intézménnyel.

A megkezdett ellátás nem jelenti azt, hogy a járvány előtti időszakhoz térünk vissza, hogy aszerint lehet újra igénybe venni a szolgáltatást” – emelte ki az országos tisztifőorvos. „Legyenek türelemmel!”

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, nagyon ígéretes a vérplazma-kezelés a súlyos koronavírus-fertőzötteknél. Mindkét beteg állapota látványosan javul, akin alkalmazták ezt az eljárást, egyikük már fel is tud kelni. „Ez igen kedvező hír”, tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk