Kásler levélben adta ki, hogy lehetőleg a 65 év feletti orvosok ne találkozzanak betegekkel

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Katasztrófa

A rendelkezés több tízezer orvost és egészségügyi dolgozót érinthet.

Március 16-tól, azaz a mai hétfőtől nem találkozhatnak közvetlenül betegekkel a 65 év feletti orvosok és egészségügyi szakdolgozók - legalábbis ez derül ki a Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az intézményvezetőknek küldött leveléből, írja a 444.hu.

Mivel ez a csoport életkoránál fogva különösen kitett a koronavírus-járványnak, ezért az új rendelkezés nemcsak a betegekkel való személyes kontaktust korlátozza, de kitér arra is, hogy a 65 év feletti dolgozók a kollégáikkal se találkozzanak, csak távkonzultációt folytassanak. A levél alapján arra lehet következtetni, hogy a rendelkezés a háziorvosi és a szakellátásban dolgozókra is érvényes.

Kitérnek arra, hogy abban az esetben, ha adott háziorvosok az ügyeletet nyújtó munkatársakkal együtt sem tudják átszervezni az ellátást, a fenntartótól kérhetnek segítséget. A levél szerint a minisztérium önkéntesek szervezését is megkezdte „a betegellátás biztonságát és a kollegák egészségét megfelelően szolgáló megoldás érdekében”, erről azonban csak később adnak részletes tájékoztatást.

A cikkben emlékeztetnek arra, hogy a levélben kértek tízezreket érinthetnek az egészségügyi dolgozók közül. Ugyanis az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2018-as beszámolója szerint csaknem 15 ezer 65 év feletti orvos dolgozik az országban (a fogovosok nélkül).

A rendelkezés megfelel a Magyar Orvosi Kamara által javasolt intézkedéscsomag egy pontjának, amely szerint éppen a 65 év feletti egészségügyi dolgozók a legrosszabb prognózisú csoportként lennének a legnagyobb kockázatnak kitéve, ezért fokozott védelemre szorulnak.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos a 444.hu-nak hozzátette, hogy ez a problémát nem ilyen rendelettel lehetne megoldani. "Fel kell ajánlani az idősebb kollégáknak, hogy akik akarnak, azok ne vegyenek részt a betegellátásban, de nem kizárni minden 65 év felettit. Nem marad, aki ellássa a betegeket" - idézik Falust.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?