Spanyolországban berobbant a járvány, de a hazatérő kollégánkra még csak rá se néztek

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Katasztrófa

Még a lázát sem mérték meg, pedig a koronavírus egyik gócpontjának tartott országból tért haza vasárnap. Önkéntes karanténba vonult.

"Se a barcelonai reptéren, se itthon nem volt lázmérés. Annyit mondtak be a gépen, hogy ha valaki járt Kínában, Iránban, Dél-Koreában, Izraelben vagy Olaszországban az elmúlt két hétben (hozzávetőlegesen 14 nap a vírus lappangási ideje – a szerk.), az keresse fel a reptéri orvosi szolgálatot" – mesélte a Magyar Narancs egyik munkatársa, milyen körülmények közepette tért vissza az egyik legfertőzöttebb európai államból, Spanyolországból.

Mint ismeretes, ez az ország vasárnap nem tartozott azon államok közé, amelyekkel szemben a magyar kormány – élve a nemrég kihirdetett rendkívüli jogállással, a veszélyhelyzettel – belépési tilalmat vagy bármilyen utazási korlátozást léptetett volna életbe. Miközben az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Izraelből érkező nem magyar állampolgárokra beutazási tilalom vonatkozik – az innen hazatérő magyaroknak pedig hatósági karanténba kell vonulniuk –, a Spanyolországból érkezőkre, átutazókra nem vonatkozik ilyesmi.

Pedig a fent említett öt ország esetében igen szigorúak az előírások: Magyarország területére nem léphet be nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű. Azért nem, mert a kormány ezeket az országokat járványügyi gócpontnak minősítette a magas esetszám és a halálozási arány miatt.

Felzárkózott Olaszország mögé

"A két legjobban érintett európai ország Olaszország 1.441 halottal és 21.157 megbetegedéssel, valamint Spanyolország 288 halottal és 7.753 fertőzöttel" – olvasható a magyar állam által fenntartott távirati iroda hírében, amit az MTI vasárnap délután adott ki. Magyarán a kormány által szoros felügyelet alatt tartott média is elismeri, hogy a sokat emlegetett Olaszország mellett Spanyolország a legproblémásabb térsége az EU-nak, de Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár vasárnapi tájékoztatóján szóba se került, hogy korlátozásokat vezetnének be az innen érkezőkkel szemben.

A vírustól tartó utasok a Liszt Ferenc Repülőtéren

A vírustól tartó utasok a Liszt Ferenc Repülőtéren

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kollégánk a múlt héten utazott el az országba, de előtte sokat lamentált. Utánaolvasott, de az akkori adatok még nem voltak ilyen súlyosak és az ország nem szerepelt az utazásra nem javasolt országok között (azóta sem szerepel). Azt mesélte, igyekezett a legelővigyázatosabban eljárni: "Spanyolországban nem volt szigorítás szombatig, csak Madridban. Egyetlen járatot sem töröltek, nem korlátozták az utazását senkinek, ezért úgy ítéltem meg, hogy mehetek". Március 6-án a barceloniai magyar konzulátus honlapján elérhető hivatalos tájékoztatás szerint Katalóniában összesen 32 fertőzöttről tudtak.

Elrendelték a szükségállapotot

Folyamatosan figyelte a barcelonai magyar konzulátus oldalát, de azon március 6. és 14. között semmi nem jelent meg. Néhány kint töltött nap után elfajult a helyzet. A spanyol kormány ugyanis szükségállapotot rendelt el.

Szombaton bejelentették: március 16-tól az emberek alapvetően csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek. Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen. Az egész ország területén felfüggesztették az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, a rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

Ennek hallatán döntött úgy kollégánk: amilyen gyorsan csak lehet, hazajön. Azt mondta, a repülőgépe 60 százalékos telítettségű volt, ami az átlaghoz képest nem sok, de ilyenkor még ez a szám is magas, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy több gép is landolt Spanyolországból a Liszt Ferenc Reptéren – a kint lévő magyarok igyekeznek haza.

A reptér mossa kezeit

Az utazási szakportál, az Utazómajom.hu is beszámolt a spanyol helyzetről (megírva, hogy a spanyolországi gócpontnak számító Madridból 3 gép is érkezett vasárnap, továbbá szintén 3 Barcelonából, ahol jóval kevesebb a fertőzött), mire a reptértől a következő közleményt kapta: "hatósági feladatok elrendeléséről és bevezetéséről a repülőtér nem dönthet", csak a magyar hatóságok. A közlemény mellékesen megjegyzi: "testhőmérséklet mérés esetén a Budapest Airport saját és bérelt hőkamerákkal és kézi lázmérőkkel látja el a feladatot".

"Önkéntes karanténba vonultam. A reptérről saját autóval jöttem el, de a mögöttem ülő sorban lévő fiatalok a Keletiig békávéztak" – jegyezte meg kollégánk, aki nem érti, hogyan lehet az, hogy Izraelre pénteken beutazási korlátozást rendeltek el, a súlyos helyzetben lévő Spanyolországból viszont bármilyen akadály nélkül jöhetnek az utasok.

Kollégánk egyébként az utazása során lényegében két dologból vehette észre – már amennyiben nem követte volna percenként a híreket –, hogy rendkívüli helyzet van: kapott egy levelet a légitársaságtól, hogy ki kell tölteniük és le kell adniuk egy űrlapot, amennyiben az ausztriai, szlovákiai, észak-macedón köztársasági, és grúziai útvonalakon közlekednek, továbbá kapott egy darab kézfertőtlenítő kendőt a gépen.

Érdekes egyébként, hogy a Moldovából csütörtökön hazatérő Orbán Viktorról nemrég készült egy, a Facebook-oldalán közzétett videó, amin az látszik, hogy a miniszterelnököt tesztelték lázmérővel. Pedig az adott ország szintén nincs a listán. A miniszterelnök meg is kérdezte: "Mindenkivel csinálják ezt, aki repülővel jön? Ez a szabály?" A repülőtér mostani közleménye és kollégánk – de más utasok – beszámolója szerint mégsem mindenkivel csinálják ezt, és nem is ez a szabály.

Figyelmébe ajánljuk