Két egészségügyi dolgozó is megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikáján

  • narancs.hu
  • 2020. március 28.

Katasztrófa

98 alkalmazottat teszteltek az utóbbi két hétben az intézményben, vasárnapig mindenkit fognak.

Koronavírussal fertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának két munkatársa – írja a Qubit.

A lapnak az egyik munkatárs úgy nyilatkozott, hogy az intézmény két olyan egészségügyi alkalmazottjáról is tud, akik igazoltan megfertőződtek a koronavírussal. A megszólaló ott dolgozó elmondása szerint csak azért sejti első tesztje eredményéről, hogy negatív lehetett, mert mindeddig nem értesítették ennek ellenkezőjéről.

Az intézmény vezetője, Szabó Attila megerősítette a lapnak, hogy valóban, két munkatársuk tesztje pozitív lett.

A Qubit megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt, a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát, valamint a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikáját vezető Szabó Attila professzort és a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét. A rektorhelyettes is válaszolt.

Elmondásából kiderült, hogy az utóbbi két hétben 98 alkalmazottat teszteltek, vasárnap estig pedig mindenkit letesztelnek. A rektorhelyettes elmondta, hogy „igen enyhe tünetei (nátha) miatt négy napon át nem merült fel az első kolléga érintettsége. Maszkot hordott, aminek köszönhetően a közvetlen kollégái és az osztályon gondozott betegek közül senkit nem fertőzött meg. Egyedül a Rókusban izolált, azóta is tünetmentes műtősfiú lehet kontaktként fertőzött.”

A Qubit megkérdezte, hogy értesítették-e azoknak a betegeknek a szüleit, akiket az igazoltan fertőzött munkatársak kezeltek. A rektorhelyettes elmondása szerint, igen.

A szoros kontaktokat otthoni karanténban vannak a kizáró vizsgálatokig, közülük senki nem jár be dolgozni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?