Kifizetné a 15 milliós óvadékot a Viking kapitánya

  • narancs.hu
  • 2019. június 3.

Katasztrófa

A gyanú szerint meg sem kísérelt kapcsolatba lépni a Hableánnyal.

Kifizeti a 15 millió forintos óvadékot a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C., ha a szombaton született bírósági végzés véglegessé válik – tudta meg a Blikk.

A bíró egy hónapra elrendelte a kapitány letartóztatását, de lehetőséget adott arra, hogy óvadék letétele esetén Budapest területén, nyomkövetővel a lábán kiengedjék. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, ezért kerül másodfokra az ügy tárgyalása.

Mint ismeretes, a szállodahajó és a sétahajó szerdai ütközése után a Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt. A sétahajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után hét embert kimentettek a vízből, illetve további hét ember holttestét találták meg.

– Védencem kifizeti a megállapított összeget, és amikor csak szükséges, mindenben a hatóság rendelkezésére áll. A szabályok szerint az eljárás ideje alatt Budapest területét nem hagyja el – közölte a lappal dr. M. Tóth Balázs, aki kollégájával, dr. Élő Gáborral látja el a hajóskapitány védelmét.

– Az óvadék lehetőségét a védelemnek kell indítványozni, annak összegét azonban a bíróság állapítja meg. Mérlegelik ilyenkor a bűncselekmény súlyát, illetve a gyanúsított anyagi lehetőségeit is. A házi őrizethez pedig a védőnek be kell nyújtani egy bérbeadói nyilatkozatot, amit az a személy ad, akinek az ingatlanában tartózkodik majd a gyanúsított. Ott a rendőrök napjában többször is ellenőrizhetik – mondta dr. Kamarás Péter ügyvéd.

A szállodahajó kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki. A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsítás arra épül, hogy a Viking Sigyn személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével. A navigációs rendszer adatai szerint még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, sőt, hangjelzést sem adtak le.

Figyelmébe ajánljuk