Kitört az izlandi Grindavík közelében található vulkán

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Katasztrófa

A hatóságok már korábban evakuálták a város 4000 lakosát.

Hetek óta tapasztalható aktivitást követően kitört az izlandi Grindavík melletti vulkán a sziget délnyugati részén fekvő Reykjanes-félszigeten – írja a Guardian. A hatóságok ettől tartva már korábban evakuálták a város 4000 lakosát.

A hvg.hu hírösszefoglalójában azt írta,

a vulkánkitörés hétfőn, helyi idő szerint 21:17-kor kezdődött, miután este nyolctól több kisebb földrengés rázta meg a környéket.

Az eseményt több kamera is rögzítette, illetve több csatornán élőben közvetítik. A helyi meteorológiai hivatal közölte, szeizmikus aktivitás arra utal, hogy a magma délnyugatnak tart és a kitörés Grindavík irányában folytatódhat. Kristin Jonsdottir izlandi szeizmológus szerint a föld felszínén hirtelen megjelent repedés mintegy 3,5 kilométer hosszú és a kitörés során pedig 100-200 köbméter lávát bocsát ki másodpercenként, sokkal többet, mint a térségben tapasztalt legutóbbi kitörés.

A közelben található reykjavíki nemzetközi repülőtér nyitva maradt, bár az érkező és induló járatoknál is számos késést észleltek, Bjarni Benediktsson izlandi külügyminiszter ugyanakkor az X-en (korábban Twitter) közölte, „nincsenek fennakadások az Izlandról induló és oda érkező járatokban, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva vannak.”

A Reykjanes-félszigeten az elmúlt években több kitörés történt lakatlan területeken, de a mostani a hatóságok szerint Grindavík városára is veszélyt jelenthet. Bár az utóbbi hónapokban több ezer földrengést tapasztaltak a környéken, ezek intenzitása csökkenőfélben volt, így sokan, köztük több szakértő is azt hitte, hogy a kitörés kockázata enyhült. Végül mégis kitört a vulkán, a Ruv.is hírportál tudósítása szerint azonban a lávafolyam jelenleg nem fenyegeti a várost, de a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a haladását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.