Koronavírus: Bezárják a múzeumokat és a könyvárakat is Budapesten

  • narancs.hu
  • 2020.03.12 15:00

Katasztrófa

Új intézkedéseket jelentettek be a koronavírussal kapcsolatban.

Csütörtök reggel az Operatív Törzs tárgyalt a fővárossal, ennek eredményeképpen Karácsony Gergely főpolgármester a következő új intézkedéseket jelentette be:

  • Megszüntetik a buszvezetőknél történő jegyárusítást, a jövőben csak automatából lehet jegyet venni.
  • Minden fővárosi fenntartású múzeum és könyvtár be fog zárni. Karácsony hangsúlyozta, hogy nem lesz vetítés, illetve előadás azokon a helyeken sem, ahova kevesebb mint 100 ember fér be.
  • Ezen felül arra kérik a kormányt, hogy közös protokollt dolgozzanak ki a tömegközlekedés tekintetében (Hév, MÁV, Volán), hiszen a főváros csak a BKV járataival kapcsolatban hozhat döntéseket.
  • A munkáltatókat arra kérik, lehetőség szerint mindenkit küldjenek távmunkára, ahol ez nem megoldható, ott rugalmas munkakezdést kérnek, elkerülve ezzel a reggeli csúcsforgalmat.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a fővárosi operatív törzs vezetője pedig arra kérte a kerületeket, hogy a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban mindig a kormány Operatív Törzsének iránymutatásait tartsák szem előtt.

false

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán jelezte, hogy számos kérdésben fordultak az Operatív Törzshöz, amelyre eddig nem kaptak választ. Ezen felül a kerületek is útmutatásra várnak, addig is ki-ki saját meglátása szerint hozta meg a koronavírussal kapcsolatos helyi szabályokat.

Kerületi szigor

A XII. kerületben felfüggesztették a személyes hivatali ügyintézést, egészen pontosan azt javasolják a lakosoknak, hogy a hegyvidéki önkormányzat szakirodáival kapcsolatos ügyeket lehetőség szerint elsősorban interneten vagy telefonon intézzék az elkövetkező időszakban.

Déri Tibor Újpest momentumos polgármestere március 9-én a kerületi Operatív Törzs megalakításáról döntött, az aktuális tennivalókról, protokollokról rendszeresen tájékoztatják a kerületi lakosokat. Többek között felfüggesztették a helyi nyugdíjasklubok működését, több kerületi rendezvény,- beleértve a március 15-i ünnepségeket is – elmarad. Terézvárosban ugyan továbbra is lehet személyesen ügyeket intézni, de a nagyobb ügyfélforgalmat bonyolító hivatalok bejáratához kézfertőtlenítő készülék kerül.

A főváros is több döntést hozott a koronavírus ügyében

Felfüggesztik például az első ajtós felszállást a BKV járművein, és növelik a fertőtleníttés gyakoriságát. Szerdán délelőtt Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is hozott néhány döntést a koronavírus elleni védekezésben: a Facebookon számolt be arról, hogy előbb a fővárosi intézmények vezetőivel tárgyalt, majd megtartotta alakuló ülését a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) az egészségügyért felelős kerületi vezetők részvételével.

Neked ajánljuk