Koronavírus: Iránban is bezárják az összes oktatási intézményt

  • narancs.hu
  • 2020. március 5.

Katasztrófa

Egy hónapra.

Az új koronavírus miatt Iránban bezárják az oktatási intézményeket- jelentette be csütörtökön Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter.

Korábban Olaszország döntött hasonló intézkedésekről:

Bezárják az iskolákat Olaszországban a koronavírus miatt

Felfüggesztik a tanítást március 15-ig. Március 15-ig minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként – jelentette be Lucia Azzolina oktatási miniszter szerda este. Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van.

Namaki elmondta, hogy az oktatási intézmények az iráni óév végéig, március 19-ig zárva tartanak. Március 19. és április 3. között az újévi szünet miatt nincs oktatás. Az egyetemek már több mint egy hete zárva vannak, és több tartományban az alap- és középfokú oktatási intézmények sem fogadják a diákokat.

A miniszter felszólította az irániakat, hogy maradjanak otthon, és vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetéseit és rendelkezéseit.

Az iráni egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 3513 beteg tesztjében mutatták ki az új koronavírust, és 107-en vesztették életüket. Az elmúlt 24 órában 591-gyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek és 15-tel a halottak száma – mondta Kianus Dzsahanpúr egészségügyi szóvivő. Eddig 23 237 embert teszteltek a kórokozóra.

A minisztérium bejelentette, hogy országos tervet dolgoztak ki a járvány elleni küzdelemre. A terv része, hogy ellenőrzőpontokat állítanak fel a nagyvárosok határában, és az egészségügyi hatóságok ellenőrzik az oda bejutni akarókat.

Azokban a tartományokban, ahol nagy a fertőzöttek száma, azonnal alkalmazzák ezt, majd a következő napokban a többi tartományra is kiterjesztik.

A minisztérium egyúttal arra kérte az embereket, hogy korlátozzák a papírpénz használatát.

Eközben az Egyesült Arab Emírségek felszólította lakóit, hogy ne utazzanak. A kereskedelmi és tranzitközpontnak számító Emírségekben csaknem tízmillióan élnek, közöttük sok külföldi. Az országba belépők egészségügyi ellenőrzésen esnek át, majd két hét elkülönítettség vár rájuk.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk