Lassan oltanak Európában a WHO szerint

  • narancs.hu
  • 2021. április 1.

Katasztrófa

Fel kell gyorsítani a tempót, mert szinte minden országban nő a fertőzöttek száma, és jön a húsvét.

Európa lakosságának 10 százaléka kapta meg március 31-ig a koronavírus elleni vakcina első dózisát – ez 90 millió ember –, és négy százalékát oltották be a második adaggal is. Magyarországon a népesség több mint 20 százalékát beoltották az első adag vakcinával, ez az Unión belül a legjobb eredmény. Szerbia lakóinak is több mint húsz százaléka kapott védőoltást, a legnagyobb tempóban az Egyesült Királyság védekezik, ahol már 45 százaléknál járnak – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

A Telex írása idézi Hans Klugét, a világszervezet európai vezetőjét, aki szerint Európában arányaiban még mindig nagyon kevés ember védett a betegség ellen. A vakcinák bevezetése lassan halad, és „amíg az átoltottság alacsony, ugyanazokat a közegészségügyi és társadalmi intézkedéseket kell alkalmaznunk, mint a múltban, hogy valahogy kompenzáljuk a megkésett oltási rendet. Hadd fogalmazzak világosan, fel kell élénkítenünk a folyamatot a gyártás felgyorsításával, csökkenteni kell a vakcinák beadásának korlátait, és minden egyes fiolát fel kell használnunk, amely készleten van.”

A WHO közleménye emlékeztet, most majdnem minden európai országban nő a fertőzöttek száma, és húsvétkor többen fognak találkozni, nagyobb eséllyel terjed a járvány is. Fontos, hogy a tehetősebb államok juttassanak vakcinát a szegényebbeknek, és hogy az államok ne most enyhítsenek a korlátozó intézkedéseken. 

 

Neked ajánljuk