Magyarországon is megjelent a brit koronavírus-variáns

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Katasztrófa

Nálunk három embernél igazolták a környező országokban is már jelenlévő vírust.

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították magyar kutatók a koronavírus brit vírusvariánsát - közölte az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette, az új mutációk megjelenésére kezdettől fogva lehetett számítani, a vakcinagyártó cégek azonban azt állítják, a már engedélyezett oltóanyagok az új, jóval fertőzőbb mutációval szemben is hatékonyak. "Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el, már Európa-szerte találkozunk ezzel a variánssal" - mondta Müller Cecília, aki a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, a brit koronavírus-variáns 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, főleg a fiatalokat érinti, de a betegség lefolyása nem súlyosabb. 

Az először Nagy-Britanniában még a múlt év végén feltűnt koronavírus-variánssal kapcsolatban sok dolgot nem lát tisztán a tudomány. Kérdéses, hogy konkrétan milyen a terjedési sebessége és a fertőzőképessége, de az is, miképpen alakulhatott ki. Az új vírusvariánsról részletesen írtunk egy karácsony előtt megjelent cikkünkben.

Ez a vírusmutáció sorra jelent meg Európában, először a nyugat-európai országokban. December utolsó napjaiban Franciaországban, Hollandiában és Dániában azonosították, majd Spanyolországban és Svédországban is feltűnt. Kimutatták az Egyesült Államokban és Vietnámban is. A szomszédos országok közül Szlovákiában valószínűsítették, hogy már karácsony előtt megjelent, amit aztán ez év elején megerősítettek. Január elején Rusvai Miklós virológus beszélt arról, hogy a koronavírus-variáns nálunk is megjelenhetett, csak még nem mutatták ki.

Az újvírusvariáns terjedése miatt számos ország lezárta repülőtereit a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratok előtt. Így tett Magyarország is: december 22-én 0 órától függesztették fel az Egyesült Királyságból érkező járatok fogadását, de a zárlatot azóta egy január 5-i bejelentés szerint feloldották.

 

 

Figyelmébe ajánljuk