Malajzia a járvány harmadik hullámával néz szembe, ami nemzeti válsághelyzetet idézhet elő

Katasztrófa

Ezért országos karantént rendeltek el.

Országos karantént rendeltek el Malajziában a tagállamok és a körzetek közti utazási tilalommal a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedése miatt – jelentette be hétfőn Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök

A kormányfő közölte: az eddig csak helyenként érvényben lévő utazási korlátozásokat kiterjesztették, ezen kívül megtiltják a társasági rendezvényeket és bezáratják az oktatási intézményeket is, ugyanakkor a gazdaság zavartalanul működhet tovább. A korlátozások előreláthatóan június 7-ig lesznek érvényben.

    "Malajzia a járvány harmadik hullámával néz szembe, ami nemzeti válsághelyzetet idézhet elő" 

– figyelmeztetett Muhyiddin.

A miniszterelnök szerint a zárlatra a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt van szükség. A helyi sajtó egyébként hétfőn közölte, hogy a malajziai rendőrség lakossági bejelentések alapján lépne fel a járványügyi előírások megszegőivel szemben. A rendvédelmi szervek a ramadán böjti hónapot lezáró Íd al-fitr háromnapos ünnepére tekintettel ellenőrzőpontokat is kialakítottak. Az ünnepek alatt a muszlim többségű ország lakosságának mintegy 60 százaléka ugyanis rendszerint családjához szokott utazni. Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, a Kuala Lumpur melletti Petaling Jaya rendőrfőnöke arra panaszkodott, hogy az úttorlaszok ellenére "sok csökönyös ember van úton".

Koronav?rus - Ramad?n Malajzi?ban

 
Muzulmán nők imádkoznak egymástól biztonságos távolságra a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán előestéjén a malajziai Putrajaya egyik mecsetjében 2021. április 12-én. 
Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail
 

A mintegy 31 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 444 484 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1700-an hunytak el az új típusú koronavírus kiváltotta kórban. Malajziában januárban rendkívüli állapotot hirdettek ki a járvány miatt, s ennek következtében Muhyiddin egészen augusztusig rendeleti úton kormányozhat.

 

Neked ajánljuk