Már négy halálos áldozata van a szerdai norvégiai földcsuszamlásnak

  • narancs.hu
  • 2021. január 3.

Katasztrófa

A keresésbe drónokat, infravörös kamerákat és kutyákat is bevetettek.

Eddig négy halálos áldozata van a szerdai norvégiai földcsuszamlásnak a helyi rendőrség legfrissebb adatai szerint. Az első áldozatra pénteken, további háromra pedig szombaton bukkantak rá keresőkutyák segítségével. A túlélők utáni kutatás vasárnapra virradóra is folytatódott.

A mentőcsapatokat vezető Gisle Sveen a Verdens Gang című norvég napilapnak elmondta, hogy a tűzoltók elkezdték átfésülni az evakuált házakat, mert azt gyanítják, hogy háziállatok kereshettek ott menedéket.

A katasztrófa a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 40 kilométerre északkeletre fekvő Ask településen történt szerda reggel. A földcsuszamlásban legalább tízen megsérültek, kilenc ház összeomlott és körülbelül ezer embert kellett kitelepíteni.

Földcsuszamlás Norvégiában

 
Földcsuszamlás Norvégiában
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után az Oslótól mintegy 40 kilométerre, északra fekvő Ask településen történt földcsuszamlás helyszínén 2021. január 2-án. 
Fotó: Haakon Mosvold Larsen
 

 A norvég TV2 korábbi értesülése szerint egy 2005-ös önkormányzati földtani felmérés megállapította, hogy a területen nagy a veszélye a földcsuszamlásnak, három évvel később mégis építettek ott lakóházakat. Egyelőre nem világos, hogy ki engedélyezte az építkezéseket.

A mentőcsapatok munkáját nehezíti, hogy miután hosszúak az éjszakák, jórészt sötétben, enyhe fagyban kell dolgozniuk, ráadásul a hegyoldalon lecsúszott agyagos talaj nagyon laza, süppedős. A keresésbe drónokat, infravörös kamerákat és kutyákat is bevetettek.

Figyelmébe ajánljuk