Izrael oltja a világon a leggyorsabban a lakosságát

  • narancs.hu
  • 2021. január 2.

Katasztrófa

Két hét alatt egymillió ember kapta meg a vakcinát.

Messze Izrael vezeti a globális oltási versenyt, mostanra az ország mintegy 9 milliós lakosságának megközelítőleg 12 százalékát beoltották műr, írta meg a BBC az Oxfordi Egyetemhez kötődő adatközlő projekt, az Our World in Data számításai és adatgyűjtése alapján.

Ezt megerősíti a Bloomberg vakcinakövető oldala is, amely szintén közel egymillió beadott oltásról és 10 százalékot meghaladó átoltottságról ír.

Az átoltottsági listán második Bahrein, harmadik az Egyesült Királyság, ez utóbbi a 1,5 százalékos átoltottsághoz közelít.  Az Egyesült Államok saját terveihez képest bőven alulteljesít, január 1-én lépte át az 1 százalékot.

Az izraeli oltási kampány december 19-i elstartolása óta két hét alatt több, mint egymilló embert oltottak be, körülbelül naponta 150 ezret.

A Bloomberg adatai szerint a világon a legtöbb koronavírus elleni oltást Kínában adták be, mintegy 4,5 milliót.

Izrael az egészségügyi dolgozókat, 60 év fölöttieket, a magas kockázatú, veszélyeztetett csoportokat priorizálta az oltási rendjében.

Az oltásra a világon először engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcinát használják.

Izrael nem használ vakcinaregisztrációs rendszert, az egészségügyi ellátórendszerén keresztül az állam keresi fel a priorizált csoportokba tartozó lakosokat.

A vakcinaterítés logisztikai nehézségeit azzal oldották meg, hogy tovább osztották a speciális hűtést igénylő Pfizer-vakcina-szállítmányokat, így a nagy városoktól távolabbi közösségekhez is gyorsan el tudták juttatni a vakcinát.

Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke azt mondta: Izrael már februárban kilábálhat a járványból.

Koronavírus - Izrael

 
Koronavírus - Izrael
 
Tel-Aviv, 2020. december 22. Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban 2020. december 22-én. Izraelben az egészségügyi dolgozók, a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó emberek oltásával december 20-án kezdődött meg az új koronavírus elleni védőoltások beadása. MTI/EPA/Abir Szultan
Fotó: Abir Szultan
 

 

Neked ajánljuk