Már tavaly volt koronavírusos beteg Európában

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Katasztrófa

Francia orvosok most teszteltek le egy tavaly decemberi mintát, és pozitív lett.

Egy Párizs-közeli kórházban már tavaly karácsony után, december 27-én kezeltek egy tüdőgyulladás-gyanús beteget, akiről most kiderült, hogy koronavírusos volt - írja a BBC.

A férfi orvosa azt nyilatkozta, hogy a betegtől akkor vett mintát most tesztelték le koronavírusra, és pozitív lett.

A férfi - aki azóta meggyógyult - azt mondta, nem tudja, hogy kaphatta el a vírust, mert nem járt külföldön.

A 43 éves férfi az orvosok szerint december 14-e és 22-e között kaphatta el a vírust, majd december 27-én került kórházba száraz köhögéssel, lázzal és légzési nehézséggel, vagyis a koronavírus-fertőzés tüneteivel - ez azonban négy nappal azelőtt volt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodáját egyáltalán értesítették volna az első vuhani ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedésekről.

A hír azt jelenti, hogy a vírus jóval korábban kikerülhetett Kínából és eljuthatott Európába, mint azt eddig tudni lehetett. A férfi ugyanis egyáltalán nem hagyta el Franciaországot a megbetegedése előtt, de felesége - aki amúgy nem mutatott tüneteket - egy, a párizsi Charles de Gaulle reptér közelében lévő szupermarketben dolgozott, ahol találkozhatott Kínából érkező vásárlókkal is.

A BBC hozzáteszi, elképzelhető, hogy a férfi mintájának teszteredménye hibás, de ha valóban helyes volt, akkor a vírus ellenőrizetlenül már 2019 végén bejuthatott Európába.

Figyelmébe ajánljuk