Megelőző intézkedésként újra fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

  • narancs.hu
  • 2020. július 20.

Katasztrófa

Németh Szilárd szerint Karácsony Gergely főpolgármester még a katonákat sem látogatta meg, "akik helyette fertőtlenítettek az intézményben".

Ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Szilárd (hiányoltuk már!) a XVII. kerületi idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az idősotthont, ahol a koronavírus-járvány idején gócpont alakult ki.

Az államtitkár a korábbi kormánykommunikációt felidézve a fenntartó mulasztását hangsúlyozta.

Az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, és 55-en elhunytak.

Németh Szilárd azt hangsúlyozta, hogy az intézmény vezetőségét és a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot terheli felelősség az ügyben. Megjegyezte, Karácsony Gergely főpolgármester még a katonákat sem látogatta meg, "akik helyette fertőtlenítettek az intézményben".

Karácsony Gergely főpolgármesternek is volna mit meggyónnia – közölte Németh Szilárd. Az államtitkár azt is kifogásolta, hogy sajtótájékoztatója alkalmával sem jelentek meg a fővárosi vezetők az intézménynél.

Német Szilárd elmondta, most megelőző intézkedésként fertőtlenítik újra az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy ne válhasson ismét gócponttá az idősotthon. A fertőtlenítésben, csakúgy, mint áprilisban, a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái, valamint az általuk kiképzettek vesznek részt, összesen 25-en. Áprilishoz hasonlóan most is 85 ezer négyzetméter felületet kell fertőtleníteniük, a munka tavasszal 425 munkaórát, azaz hat napot vett igénybe. Az államtitkár ismertetése szerint nemcsak komoly szakmai tudást igényel a fertőtlenítés, de komoly fizikai munka is.

Figyelmébe ajánljuk