Megjelent a vakciabehozatalt gyorsító rendelet

  • narancs.hu
  • 2021. január 29.

Katasztrófa

Így meglettek a feltételek a kínai vakcina engedélyeztetéséhez is.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be a járványügyi korlátozások meghosszabbításával együtt, hogy egy olyan rendeletet bevezetését tervezik, amely automatikusan engedélyezi azoknak a koronavírus elleni vakcináknak a behozatalát és használatát, amelyekből már legalább egymillió adagot beadtak a világon.

A kiadott Magyar Közlönyben már meg is jelent az erről szóló rendelet, a „biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedések” kibővítéseként. 

 

A tavalyi rendelet eleve azt céltozta, hogy ha az Európai Gazdasági Térség országaiban vagy az Egyesült Királyságban engedélyt kapott egy gyógyszert, azt itthon is lehessen használni - teszi hozzá a 444.hu. A mostani változtatás lehetővé teszi, hoyg a kategóriákba a kínai vakcina is beleférjen, ugyanis:

használható itthon az a gyógyszer is, amit legalább három - köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt - országban engedélyeztek.

(Tehát így a Sinopharm is jöhet, hiszen oltóanyagát EU-s ország ugyan nem engedélyezte még, de Szerbia - aki tagjelölt - igen.)

A feltételek között szerepel még, hogy az engedély kiadására akkor kerülhet sor, ha a gyógyszert már legalább egymillió személynél alkalmazták. Ennek a feltételnek a teljesülését a külpolitikáért felelős miniszterre, tehát Szijjártó Péterre bízzák.

Figyelmébe ajánljuk