Március 1-ig meghosszabbítja a kormány a járványügyi korlátozásokat

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Belpol

Február második felében vizsgálják majd felül, hogy lehet-e enyhíteni a szabályokon.

Március 1-ig még biztosan fenntartja a járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter elmondása szerint a kormány szerdai ülésén újból meghallgatta az Operatív Törzset, mely szerint bár úgy tűnik, sikerül kordában tartani vírus terjedését, 

bármilyen enyhítés az oltás hiányában újbóli esetszám-növekedéshez vezetne, és emiatt később újabb akár még szigorúbb intézkedéseket kellene életbe léptetni.

Ezért nem javasolták a korlátozások enyhítését, a kabinet szerint a jelenlegi korlátozások fenntartása indokolt. A november óta hatályban lévő korlátozásokat így március 1-ig, újabb egy hónapig fenntartják.

Gulyás azt részletezte, hogy míg Nyugat-Európában vagy a szomszédos országokban már a koronavírus-járvány harmadik hulláma ellen küzdenek, addig Magyarország ezt szeretné elkerülni. "Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat" - fogalmazott.

Elmondása szerint

kérni fogják az Országgyűlést, hogy a parlament 90 napra hosszabbítsa meg a járványügyi veszélyhelyzetet, így a rendkívüli jogrendet. 

De mivel ezt 15 napra megteheti a kormány saját hatáskörben, mint mondta Gulyás Gergely, ezt meg is teszik addig.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében vizsgálják felül. Két esetben lehet szó majd enyhítésről: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha kellő számban áll majd rendelkezésre elég vakcina. 

 

Figyelmébe ajánljuk