Minden vakcina engedélyt kap, amivel már több mint 1 millió embert beoltottak

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Belpol

Felgyorsítja a vakcinák engedélyeztetését a kormány.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a járványügyi védelmi intézkedések meghosszabbításának bejelentésén kívül arra is kitért, hogy a kormány úgy döntött, felgyorsítja a vakcinák engedélyeztetési folyamatát. Nem is akárhogy.

Gulyás Gergely azt részletezte, hogy

minden, a világban alkalmazott olyan vacina, amit már 1 millió embernél többen megkaptak, mintegy automatikusan megkapja majd a magyarországi felhasználási engedélyt,

de azért a felhasználás előtt majd még a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megvizsgálja az ilyen vakcinákat.

Gulyás elmondása szerint minderre azért van szükség, mert bár a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, az EU-ból rendkívül kevés érkezik, így nem elvárható, hogy rövid időn belül a közös beszerzésből elég lesz Magyarország számára.

A miniszter szerint a módosítás a kínai Sinopharm vakcináját érintheti elsőként. Ebből 250 ezer embernek elegendő, összesen 500 ezer adagot rendelhet hamarosan a kormány. A Sinopharm vakcinájáról január közepén úgy nyilatkozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője, hogy gyártási folyamata biztonságos. Az is igaz, hogy az OGYÉI múlt szerdán adott ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz Szputnyik V vakcinának, amelyet jelenleg az NNK vizsgál.

Mint ismert, múlt héten Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti azt, hogy amikor az általa preferált oltóanyagból elegendő lesz, akkor kerüljön sorra.

 

Figyelmébe ajánljuk