Megjelent az indiai vírusmutáns Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. május 28.

Katasztrófa

Két fertőzöttnél mutatták ki, egyikük sem járt külföldön. 

Két esetben azonosították az indiai vírusmutációt Magyarországon - jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. 

György arról beszélt, hogy több mint 5,2 millióan regisztráltak az oltásra, az a félmillió regisztrált pedig, akik eddig nem mentek el oltatni, SMS-t is kaptak arról, hogy menjenek. "Közel járunk ahhoz, hogy mindenki megkapja a vakcinát, aki kérte" - közölte az államtitkár, aki azonban arra figyelmeztetett, hogy a járvány ezzel együtt még nem ért véget, mert Magyarországon is jelen van az indiai mutáns. 

György azt mondta, két esetet azonosítottak,

az egyik fertőzött már meggyógyult, a másik még kórházban van, de nincs lélegeztetőgépen.

Azt nem említette, hogy miért csak most jelentik be, ha már kórházba kerültek. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, két indiai mutánssal fertőzött személyt találtak, egyikük már meggyógyult, klinikailag könnyen, enyhe tünetekkel zajlott nála a betegség, a másik fertőzött még kórházi kezelésre szorul, de nincs lélegeztetőgépen, már a rehabilitáció felé tart.

Müller azt is elmondta, hogy

a két fertőzött nem járt külföldön, nem derült ki, hogyan fertőződtek meg. 

Állítása szerint az esetek 99 százalékában ez nem is azonosítható a vírus fertőzőképessége miatt.

Müller azt is mondta, hogy egyre több publikáció szól arról, hogy az indiai mutáns ellen védelmet adnak a jelenleg használt oltóanyagok. 

Az is elhangzott, hogy kedden 334 ezer Pfizer-vakcina érkezett, ennek egy részét második körös, 175 ezer adag pedig első körös oltásra használják fel, részben a kórházi oltópontokon, részben a háziorvosoknál. Csütörtökön érkezett 280 ezer AstraZeneca, ezt és a 68 400 Moderna nagy részét második körös oltásra kell biztosítani. Érkezett 84 ezer Johnson & Johnson is a héten.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk