Megkapta az engedélyét Kínában a második vakcina is

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 6.

Katasztrófa

A Sinovac hatékonyságáról eléggé eltérő adatokat közöltek. 

A kínai gyógyszeripari felügyelet engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina széles körű alkalmazását. A felügyelet a honlapján szombaton közzétett közleményében tájékoztatott erről.

A Sinovacot eddig csak sürgősségi felhasználásra alkalmazták Kínában, elsősorban a legveszélyeztetettebbek, orvosok, rendőrök, a vámhatóságok alkalmazottjai és az államapparátusban dolgozók oltására. A pekingi székhelyű Sinovac Biotech tavaly közölte, hogy több mint ötszázmillió dollárt fektet be, hogy évente hatszázmillió vakcinát gyárthasson.

A Sinovac oltóanyagának hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján viszont csak 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen két dózis beadását követően.

Ennek ellenére a Sinovac sürgősségi használatát már engedélyezték Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban is.

A Sinovac már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm nevű állami gyógyszergyár oltóanyaga után, amelynek a hatékonysága a klinikai tesztek alapján 79 százalékos. Ez utóbbi az, amelyből a magyar kormány is rendelt. 

A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

A hivatalos adatok szerint Kínában már 31,23 millió embert oltottak be a koronavírus által okozott Covid-19 betegség ellen. 

 

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.