Török tesztelők szerint biztonságos a kínai vakcina

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 25.

Külpol

Azt állítják, 91,25 százalékos hatékonyságú. 

Török kutatók csütörtökön azt közölték, hogy a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár koronavírus elleni védőoltása 91,25 százalékos hatékonyságú, és ez az arány még nőhet a késői kísérleti szakaszban.

Törökország a második állam, ahol a gyengített vírusokon alapuló kínai vakcina tesztelését végzik, a kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai pedig azt közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak.

Serhat Unal, a járványos betegségek szakértője, a tudományos tanács tagja azt mondta, hogy a kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és a vakcina biztonságos.

Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac ugyanis elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését.

Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal.

Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga. 

Figyelmébe ajánljuk