Merkely Béla: szeptembertől jöhet a második hullám

  • narancs.hu
  • 2020. július 13.

Katasztrófa

A Semmelweis rektora szerint ha el akarjuk kerülni a karantént és a tesztelési költségeket, inkább belföldön nyaraljunk.

Bár Horvátország zöld járványügyi besorolást kapott a magyar kormánytól, ez a járványhelyzet alakulásával bármikor változhat, ezért érdemes idén inkább belföldön nyaralni – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV híradójának.

Szerinte rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol pihenni lehet, így megúszható például a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

Merkely az ATV Híradójának azt mondta, jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de megerősítette Gulyás Gergely vasárnapi bejelentését, miszerint az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetni. A rektor ezt úgy tudja elképzelni, hogy a beutazók valamilyen listáról választhatják ki, hol csináltatják meg a tesztet.

A rektor úgy véli, szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

Néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon, egy ezt megelőző kijelentésekor a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontjának a novembert jelölte meg, de mint mondta, addig is "ki kell húzni az időt".

A második járványhullám: mi jöhet még?

Még véget sem ért a koronavírus-járvány első hulláma, de sokan máris a másodiktól tartanak - logikai alapon és történeti példákra hivatkozva. A koronavírus-járványról régóta és sokan vélik, hogy a többfázisú pandémiák famíliájába tartozik. Így, amit éppen átélünk, az csupán egy első hullám, s még az idén esedékes lehet a második, amely akár magasabbra is csaphat, mint az első.

Figyelmébe ajánljuk