A szerb elnök szerint gondot okoz, hogy a kórházak szinte teljesen megteltek, de állítólag lélegeztetőgépből nincs hiány

  • narancs.hu
  • 2020. július 13.

Katasztrófa

Aleksandar Vučić továbbra is kijárási tilalmat vezetne be az országban, de a szakértők szerint erre egyelőre nincs szükség.

Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek –jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök.

Hozzátette, Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban, a szakértők szerint azonban erre egyelőre nincs szükség.

Szerbiában egy nap alatt 18 073-ról 18 360-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 393-ra nőtt. Jelenleg 144-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Mindeközben a hétvégén is újabb tüntetés volt Belgrádban a parlament épületénél Aleksandar Vučić államfő tekintélyelvű politikája ellen. Mint ismert, múlt kedden törtek ki a tiltakozások, amikor Vučić bejelentette, hogy a járvány miatt kijárási korlátozást vezetne be a fővárosra, illetve egész Szerbiára. A kormány végül a tiltakozás után nem vezette be a rendeletet, de a tüntetések folytatódtak. Pénteken erőszakosabb fordulatot vettek a belgrádi megmozdulások, többen meg is sérültek, miután több százan megpróbáltak behatolni a parlament épületébe. A pénteki tüntetés után közel 70 embert vettek őrizetbe.

Figyelmébe ajánljuk