Merkely: lesz második hullám, de az országot még egyszer nem lehet úgy lezárni, mint tavasszal

  • narancs.hu
  • 2020. július 27.

Katasztrófa

A rektor nem tenné majd kötelezővé mindenki számára a vakcinát. A maszkhasználat és a kézmosás viszont továbbra is nagyon fontos.

A koronavírus-járványnak biztos lesz második hulláma, de nem tudni, mikor – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Heti Napló című műsorában.

Elmondása szerint a vírusnak nem jó a nyári nagy meleg, de hangsúlyozta, nincs ellentmondás eközött és az Öböl-menti országok nyári, riasztó mutatói között, hisz' a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek, ezekben a terekben pedig nyáron is terjed a vírus. Ott viszont, ahol kontinentális nyár van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, valóban visszaszorult a fertőzés.

"Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését".

Ugyanakkor Merkely hangsúlyozta: nem lehet még egyszer úgy lezárni az országot, mint tavasszal.

Fontos, hogy mennyire fogadja el és tartja be a lakosság a vírus terjedésének lelassítása érdekében hozott intézkedéseket, amelyekkel késleltethető a második hullám akár addig is, amíg a vakcina nem érkezik meg.

Kiemelte, hogy a maszkhasználat fontos azért, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk meg.

Merkely szerint jó lenne, ha lenne iskola és mindenképpen legyen egyetem. Ezzel együtt valószínűleg figyelni kell arra, hogy bizonyos létszám, azaz 100 vagy 200 fő fölött ne legyenek előadások, és ezekben az intézményekben fontos lesz a maszkhasználat és a kézmosás komolyan vétele.

Ha elkészül a vakcina, a rektor nem tenné kötelezővé mindenki számára a beadását. A 65 év fölöttiek és az orvosok esetében viszont szerinte érdemes elgondolkodni, hogy erősen ajánlott legyen a vakcina. A gyerekek körében itthon viszont nem volt súlyos koronavírus-eset.

Merkely Béla szerint minden 10 fertőző között 1 szuperfertőző van, aki átlagosan 20 további embert fertőz meg. Hozzátette, az újonnan megfertőzöttek 80 százalékáért a szuperfertőzők felelnek.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.