MOK: Az OGYÉI hozza nyilvánosságra az orosz és kínai vakcina engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Katasztrófa

Különben nem tudják tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáiknak a készítmények alkalmazását.

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az OGYÉI főigazgatójának, melyben azt kérik Szentiványi Mátyástól, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

"A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI a 19/2021. (I.28.) Korm. rendelettel módosított 488/2020. (XI.11.) Korm. rendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találunk az OGYÉI honlapján" - áll a levélben.

A MOK hangsúlyozta, ha nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat, akkor "a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát."

Mint arról korábban beszámoltunk, az OGYÉI mélyen hallgat az orosz vakcina engedélyezése körüli kérdésekről, ahogy az sem segíti a tisztán látást, hogy a kínai Sinopharma engedélyezése egy olyan rendeletnek köszönhető, amely szerint használható itthon az a gyógyszer is, amit legalább három - köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt - országban engedélyeztek.

A feltételek között szerepel még, hogy az engedély kiadására akkor kerülhet sor, ha a gyógyszert már legalább egymillió személynél alkalmazták. Ennek a feltételnek a teljesülését a külpolitikáért felelős miniszterre, tehát Szijjártó Péterre bízzák.

Figyelmébe ajánljuk