Müller Cecília: Tiszaújvárosban alakult ki gócpont

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Katasztrófa

Emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a betegség nagyon gyorsan tud életveszélyes szakaszba jutni, ezért enyhe tünet esetén is orvoshoz kell fordulni - figyelmeztettek.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta a napi fertőzésszámok alakulását. Kiemelte, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a betegség nagyon gyorsan tud életveszélyes szakaszba jutni, ezért enyhe tünet esetén is orvoshoz kell fordulni.

Csütörtökön 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Ebből 21-szer figyelmeztettek, kétszer bírságoltak, a többi esetben feljelentést tettek. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat 11-en sértették meg.

3298 karantént rendeltek csütörtökön, ebből 518-at határátlépés miatt. Az összes hatósági karantén száma 22 385, ebből egy nap alatt 10 546 ellenőrzést tartott a rendőrség, és 34 esetben talált szabálytalanságot – közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Emellett Müller elmondta, hogy kialakulnak gócpontok a közösségi fertőződés ellenére, mint például Tiszaújvárosban. Itt egy nagy volumenű építkezésen sok, különböző nemzetiségű ember dolgozik, szűrővizsgálatok történtek, és az építkezésnél több alvállalkozónál is kiderült, hogy vannak fertőzött alkalmazottak. 1707-ből több, mint 242 lett pozitív, és több, mint 170 főt szoros kontaktnak minősítettek. Nagy kihívás a helyzet kezelése, minden szakember végzi a dolgát, legfontosabb az izoláció, az igazolt pozitívokat elkülönítették, a szoros kontaktnak nevezett negatívok és a nem szoros kontakt negatívokat is elkülönítették. Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy ezzel az izolációval ne vigyék be a városba a fertőződést. Ez nehéz feladat, de rendkívül fegyelmezetten zajlik az izoláció -tette hozzá. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházat értesítették, úgy néz ki, középsúlyos, súlyos eset még nem volt, csak egy fő került kórházba. A kórház felkészült az esetek fogadására. Megemelték a kórház kapacitását a helyzetre való tekintettel. A járványügyi bevetési egység is megkezdte a helyszínen a munkát.

Az újságírói kérdésekre válaszolva többek közt elmondták, hogy miért nem szűrnek teljes osztályokat egy fertőzött diák esetén, miért van eltérő vírusprotokoll az iskolákban. Müller hangsúlyozta, hogy van egy protokoll, kiadott általános jellegű protokoll, ami a higiénés rendet szabályozza, ajánlja. De minden eset, minden intézmény más és a saját helyén kell adaptálnia az ajánlásokat. A helyi népegészségügyi hatóság és az oktatási intézmények közösen kell kiderítse a valós helyzetet.

Figyelmébe ajánljuk