Olaszországban karácsonykor is marad a szigor

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 4.

Katasztrófa

Hiába kezdett el lefele ívelni a járványgörbe, el akarják kerülni egy esetleges újabb hullám kialakulását.

Maradnak a korlátozások karácsonykor Olaszországban. A tartományok és városok közötti mozgás tiltása, a külföldi síelésből hazatérő olaszok karanténba helyezése, de az üzletek nyitva tartásának meghosszabbítása is szerepel a december 4-től életbe lépő és az ünnepek időszakára vonatkozó új járványintézkedések között.

Ezek végleges változatát Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette csütörtök este. A kormányfő elmondta:

az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt.

 

A december 4., péntektől érvényes új szabályok január 15-ig lesznek érvényben.

Conte hangsúlyozta, hiába kezdett el lefele ívelni a járványgörbe, a novembertől bevezetett korlátozásokat nem oldják fel az ünnepek alatt sem a betegség esetleges újabb hullámának megakadályozására.

  Kiemelte azt is, hogy a hatóságok nem szabhatják meg, hányan üljenek az ünnepi asztalhoz, de "nyomatékosan tanácsolhatják" a népes családi találkozók elkerülését.

A járványadatok alapján december közepe után az összes tartomány sárga színű, vagyis alacsonyan járványveszélyes térségnek számíthat. Ennek ellenére

  • december 21. és vízkereszt ünnepe, január 6. között az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges. A tilalom érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is.
  • December 25-én és 26-án, valamint január elsején a városok, települések közötti mozgás is tiltott.
  • Nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart. December 31. éjszaka a tilalom reggel 7 óráig lesz érvényes.
  • December 21. és január 6. között felfüggesztik a tengerjáró hajók olaszországi kikötőkből történő indulását vagy oda érkezését.
  • Január 6-ig zárva maradnak a sípályák.

Engedménynek számít, hogy december 4. és január 6. között az üzletek nyitva tartását este kilenc óráig meghosszabbítják. A kereskedelmi központok viszont december 4. és január 15. között ünnepnapokon és ünnepnapokat megelőző napokon zárva tartanak. Giuseppe Conte emlékeztetett a kormány kezdeményezésére, miszerint a december 31-ig bankkártyával vásárló olaszok költségeik tíz százalékát visszakapják, de legfeljebb 150 euró értékig.

  • Az enyhébben járványveszélyes sárga térségekben  a presszók és az éttermek reggel öttől este hat óráig tarthatnak nyitva asztalonként legfeljebb négy vendéggel, ennél többen csak akkor foglalhatnak helyet, ha ugyanabban a háztartásban élő személyekről van szó. A közepesen járványveszélyes narancssárga és a kiemelten veszélyes vörös tartományokban a  presszók és az éttermek reggel öttől este tízig kizárólag elvitelre dolgozhatnak.
  • A szállodák egész Olaszországban megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy szilveszter este és éjszaka lezárják konyhájukat, és az év utolsó napján nem rendezhetnek semmilyen találkozót, ünneplést.
  • A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldről hazatérő olaszokra is vonatkozik, például azokra, akik szomszédos országokba mennek át síelni az ünnepek alatt.

Ami az oktatást illeti, az iskolák - az olaszországi téli szünet utáni első naptól - január 7-től visszaállnak a tantermi tanításra az eddig digitálisan tanuló 14 évnél idősebb diákok esetében is. Giuseppe Conte bejelentése szerint a  gimnáziumoknak és a szakközépiskoláknak a tanulók legalább 75 százaléka számára biztosítani kell a tantermi oktatást.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?