Müller Cecília: "a növekedés stádiumában vagyunk még mindig"

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Katasztrófa

151 igazolt fertőzött van eddig a Pesti úti idősotthonból. De még mindig folynak a laborvizsgálatok. Az elmúlt 24 óra nagy számú fertőzés-növekedésének jó része az idősotthon esetei miatt van.

A pénteki operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte beszámolóját, hogy egyre nő a fertőzések száma.

Mint arról lapunk is beszámolt, 980-ról hirtelen 1190-re emelkedett a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, ez 210 új megbetegedést jelent az előző naphoz képest. Újabb 11 fő hunyt el, ezzel 77-re emelkedett a koronavírus áldozatainak száma. A gyógyultak száma 112-re nőtt.

Müller Cecília kiemelte, hogy a fertőzések számának drasztikus növekedése jelentős részben a Pesti úti idősotthon megbetegedéseire vezethető vissza. De azt mondta, még ha ezen megbetegedéseket le is vonjuk az elmúlt 24 óra új fertőzésszámából, akkor is az emelkedő tendencia látható. Hangsúlyozta, hogy "a növekedés stádiumában vagyunk még mindig".

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy személyesen is meggyőződött a Pesti úti idősotthonban zajló vizsgálatról, megnézte, van-e bármi teendő még. Eddig 151-en fertőződtek meg, 7 idős ember hunyt el az idősotthonból, ők már korábban kórházba kerültek. A tegnapi nap során 126 főt szállítottak el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ők a tesztelés során pozitívnak bizonyultak. És bár míg a korábbi sajtótájékoztatókon Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy azok a betegek, akik nem mutattak tüneteket, de kimutatták szervezetükben a fertőzést, helyben maradhattak, izoláltan, addig most azt mondta, hogy elszállításuk mutatkozott a legbiztonságosabb lépésnek.

Azt mondta, nem tudják még, hol van a járvány vége az intézményen belül, mert még mindig folynak a tesztelések. De egyeztetett az intézmény vezetőjével és a dolgozókkal is, biztosítják a szükséges egészségügyi ellátást, folyik az ottmaradottak folyamatos monitorozása. Valamint arról döntöttek, hogy további egészségügyi személyzetet kell biztosítani az idősotthonba.

Müller Cecília elmondta, egy másik idősotthonban is van járványos terjedés, a Rózsa úti intézményben, ahol eddig közlése szerint 7 pozitív eset van, és további vizsgálatok folynak.

Kiemelte, hogy az egész ország területén vizsgálatokat rendelt el az idősotthonokban, az ilyen jellegű szociális intézményekre fókuszálnak a népegészségügyi szakemberek.

false

 

Lakatos Tibor rendőr ezredes emlékeztetett: a kijárási korlátozás határozatlan időre meghosszabbításra került. Közölte, megjelent az erről szóló kormányrendelet, a kormány hetente fogja felülvizsgálni a korlátozást.

Az operatív törzs munkatársa elmondta, hogy mint az a rendeletben szerepel, a piacok nyitvatartását mostantól a helyi önkormányzatok határozzák majd meg.

A dohányboltok mostantól nem tartoznak a kivételt jelentő kereskedelmi egységek közé, így azoknak is be kell zárniuk 15 órakor. Lakatos közlése szerint erre azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy a dohányboltok csoportképző helyekké váltak.

Az ezredes kiemelte, hogy a húsvéti időszakban a polgármesterek a kijárási korlátozásoknál szigorúbb szabályokat is hozhatnak, amely szabályokat a hatóság segítségével tartatnak majd be.

Közölte, hogy a tegnapi nap során az egészségügyi ellátószervek mellett védőfelszerelést kapott a főpolgármesteri hivatal is.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk