Müller Cecília: Kontroll alatt tudjuk tartani a járványt

  • narancs.hu
  • 2020. április 4.

Katasztrófa

Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket – emlékeztetett az országos tisztifőorvos szombaton.

Egy hónappal ezelőtt történt az első megbetegedések regisztrálása – emlékeztetett az országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány hazánkra történő kiterjedése mint ismert, két iráni diák megbetegedésével kezdődött. (Megjegyzés: egy utóbb koronavírussal diagnosztizált magyar nőről biztosan tudható, hogy március 2-án belázasodott, de csak 5 nap múlva vitték kórházba, amikor már nagyon rosszul volt. Az asszony előtte nem járt külföldön.)

Mint arról lapunk is beszámolt, szombat reggel, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Péntek óta 55 új fertőzést azonosítottak. Újabb 6 krónikus beteg hunyt el, közülük öten 77 év felettiek voltak. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma. Mint azt Müller Cecília is kiemelte, 19 424 jelenleg az eddig elvégzett mintavételek száma.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint az eddigi korlátozó intézkedések világ és európai viszonylatban is megfelelő időben és módon történtek. Úgy látja, még mindig kicsit előbb teszi és tette meg a magyar kormányzat a különböző járványügyi intézkedések bevezetését, mint más országok. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy mindebben nagy szerepe volt a lakosság közreműködésének is.

Közlése szerint mértékletesen növekszik a megbetegedések száma. Kontroll alatt tartják a járványt, megteszik a szükséges lépéseket, de se többet, se kevesebbet.

Müller Cecília kiemelte, hogy itt a tavasz, jön a jó idő, ezért a járvány újabb áldozatot követel tőlünk. Ismételten felhívta a figyelmet, hogy az egyéni szabadidős és sporttevékenységen túl semmiképp se legyenek csoportos találkozások, akkor se, ha süt a nap és melegebb van, mert csak társadalmi távolságtartással, a meghozott intézkedések betartásával lehet megfékezni a koronavírus tömeges terjedését.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy mivel a horgászás szabadidős sportnak tekinthető, betartva a szabályokat lehetséges, mint a biciklizés is.

A tisztifőorvos szintén újságírói kérdésre kiemelte, hogy megkezdődött a szükség esetén hadra fogható egészségügyi szakszemélyzethez csatlakozó személyeknek az online felkészítése, oktatása, valamint az intenzív osztályokon a gyakorlati tudásátadás is.

Újra kiemelte, hogy az idős emberek és közülük azok, akik közösségben élnek különböző szociális intézményben, fokozottan veszélyeztetettek. Mint ismert, már egy ideje nem csak az egészségügyi intézményekben van a látogatási tilalom, hanem ez fennáll a szociális intézményekben is, ahol mindez kijárási tilalommal és felvételi zárlattal egészül ki. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy ha a vírus bekerül egy idősotthonba, sokkal nehezebben kezelhető, mint máshol. Az üzemeltetők felelősségét hangsúlyozta, akik kötelesek minden kötelező és higiéniás intézkedést betartani és betartatni. Mint kiderült, az országos tisztifőorvos jelentési kötelezettséget írt elő számukra, ha koronavírus-fertőzés gyanúja merülne fel bármely ilyen jellegű intézményben.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a a fővárosi idősotthonban történt fertőzés első jelzésekor már a helyszínre érkeztek vizsgálatokat végezni a szakemberek, a súlyos esetek kórházba kerültek, a többieket pedig elkülönítették, szobakarantént kellett elrendelni. Mindeközben elkezdődött az intézmény fertőtlenítése. Úgy véli, sikerülni fog megállítani a vírus terjedését az intézményen belül.

false

 

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője a szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy ma hat repülővel érkezett védőfelszerelés, orvostechnikai eszköz Magyarországra, és délután még egy teherszállító repülő szállít Kínából védekező eszközöket.

Tájékoztatást adott a határhelyzetről, eszerint normális a rend, a belépő forgalom esetében nincs fennforgás, a kilépő forgalomnál Románia felé kell némi várakozásra számítani; a románok új szabályrendszert vezettek be, ez okoz némi torlódást.

Az ezredes közlése szerint eddig több mint 12 ezer hatósági házi karantént rendeltek el, melyeket folyamatosan ellenőriznek. Eddig 1849 figyelmeztetéssel éltek és 317 feljelentés történt ilyen szabálysértés miatt.

Tegnap több mint 50 kórházba juttattak védőfelszerelést, valamint a rendőrség is kapott eszközöket.

Az országon áthaladó személyforgalomról újságírói kérdésre elmondta, hogy azt nem korlátozzák, nincsenek felvezető konvojok, nincs folyamatos ellenőrzés, de csak meghatározott útvonalakon közlekedhetnek ebből a célból, és csak meghatározott pihenőknél állhatnak meg, amelyeket ellenőriznek is.

A miniszterelnök pénteki rádióbeszédében úgy fogalmazott, hogy lefoglaltak 58 hotelt is szükség esetére. Erről Lakatos Tibor azt elmondta, hogy a katasztrófavédelmi törvény alapján biztosították ezeket a szálláshelyeket, valamint kollégiumokat is például; ha szükséges, ezek biztosítják majd az egészségügyi dolgozók szállását például. Vagyis a közlés szerint nem betegellátás céljából veszik majd ezeket igénybe.

Figyelmébe ajánljuk