Egyre több a rendőri intézkedés, egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Katasztrófa

Újabb 11 fő hunyt el koronavírus-fertőzés miatt. Müller Cecília közölte, közülük négyen a Pesti úti idősotthon lakói voltak. A szociális intézményben még mindig folyik a vizsgálat.

A szerdai operatív törzs sajtótájékoztatóján először Novák Katalin szólalt meg. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár először a legfrissebb demográfiai adatok miatti örömének adott hangot, arról beszélt, hogy az elmúlt 4 hónapban nőtt a házasságkötések száma és hány gyerek született. Majd 5 pontban foglalta össze és részletezte az államtitkár, miként támogatják a családokat a járvány idején: megvédik a családtámogatásokat, munkát adnak segély helyett, segítik a veszélyhelyzet átvészelését, támogatják a fiatalokat és segítik az időseket.

Novák Katalin után az operatív törzs sajtótájékoztatóinak immár megszokott rendje szerint Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat. Mint arról lapunk is beszámolt, 817-ről 895-re emelkedett a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, ez 78 új megbetegedést jelent az előző naphoz képest. Újabb 11 fő hunyt el, ezzel 58-ra emelkedett a koronavírus áldozatainak száma. A gyógyultak száma 94-re nőtt.

Az elhunytak között van egy 49 éves férfi is, róla a kormányzati tájékoztató oldalon az olvasható, hogy magas vérnyomása, anyagcsere-betegsége volt. 70 év alatti áldozat rajta kívül kettő van, egy 67 éves nő, az ő adatait még nem töltötték fel, illetve egy 67 éves férfi, akinek anyagcsere-problémája volt.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a Pesti úti idősek otthonában megfertőzöttek közül 4-en hunytak el. Kiemelte, hogy a magas létszámú otthonban, mint zárt közösségben, könnyen terjed a vírus. Még zajlik az idősotthon ellenőrzése, a szükséges intézkedések meghozatala. A lakók több mint felét már letesztelték, de folytatódnak a vizsgálatok, mindenkit szűrni fognak. Müller hangsúlyozta példák említése nélkül, hogy nem csak a Pesti úti idősotthon érintett. Azokban az intézményekben külön vizsgálatot rendel el.

A kormányzat térképes adataiból kiderül, hogy jelenleg Budapesten 387, Pest megyében 164 regisztrált fertőzött van. Fejér és Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van Pest megyén és a fővároson kívül a legtöbb eset, de ezekben a megyékben jóval kisebb számú megbetegedésről, 36 és 49 közötti adatokról van szó.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy az eddigi 7 laboron túl egy nyolcadikat is kijelöltek, mivel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet is bevonták a koronavírus-fertőzöttek ellátásába, így annak laborját is bekapcsolták a fertőzések azonosításába.

false

 

Kiss Róbert az operatív törzs munkatársa közölte, hogy kedden  5 teherszállító repülőgéppel érkezett védőeszköz Magyarországra, de hangsúlyozta, hogy hazánkban is többféle eszköz gyártása folyik. Ezek szétosztása folyamatos.

Az alezredes elmondta, hogy a rendőrség azt tapasztalja, hogy a kijárási korlátozás magatartásszegése folyamatosan nő, ezzel arányosan a rendőri intézkedések száma is emelkedett. Országosan 5918 esetben történt szabálysértés, 4008 alkalommal figyelmeztették az állampolgárokat, 857 helyszíni bírságot szabtak ki és 1054 szabálysértési feljelentést tettek. Csak az elmúlt nap során nyolcszázzal több intézkedés történt. Budapesten 375-tel emelkedett a szabálysértési feljelentések száma.

Az operatív törzs munkatársa kiemelte, hogy a hatósági házi karantént megszegők száma is folyamatosan nő. 15 401 esetben rendeltek el eddig hatósági házi karantént, 507 esetben történt szabálysértési feljelentés, 66 alkalommal élt a hatóság figyelmeztetéssel.

Kiderült, 183 esetben indult eddig büntetőeljárás a koronavírus miatti rendelkezések szabályszegése miatt.

Kiss Róbert a Magyar Narancs kérdésére is válaszolt a szerdai sajtótájékoztatón. Arra a kérdésünkre, mi számít rémhírterjesztésnek, egy poszt megosztása is annak minősül-e, részben válaszolt az alezredes. Szerinte nemcsak a különleges jogrend időszakában, hanem egyébként, "békeidőben" is bűncselekménynek számít, ha valaki valótlan tényt, információt oszt meg, amely a lakosságban hamis illúziót kelt.

Az operatív törzs munkatársa példaként azt az esetet említette, mikor azt a hírt terjesztették néhány hete, hogy a hatóság le fogja zárni Budapest kivezető útjait, ami nem igaz. Kiss kiemelte, rendkívül veszélyes bűncselekménynek számít a rendkívüli jogrend ideje alatt a rémhírterjesztés, kiemelten kezelik azt, a Btk.-ban megjelent nagyobb büntetési tétel fenyegeti az elkövetőket.

Neked ajánljuk