Ötmillió maszk és 140 lélegeztetőgép érkezik Kínából

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Katasztrófa

Szerdán még öt gépet várnak.

Ötmillió maszk, száznegyven lélegeztetőgép, és harmincezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóban.

Szijjártó Péter a szerdai  kormányülés előtti egyeztetésen készült videóban azt közölte, folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra: kedden érkezett nyolc repülőgép, és szerdán további hét gépet várnak a nap végéig, amiből kettő már le is szállt.

Az egyik FedEx repülőgép éjjel 1 óra után néhány perccel érkezett, és összesen ötezer pár kesztyűt hozott. A másik teherszállító 6 óra után néhány perccel landolt, és mintegy 20 ezer maszkot hozott Budapestre.

Szerdán még további öt gépet várnak - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy ezek közül az egyik -, amelyik Hongkongból tart Budapestre - éppen a kazahsztáni Karagandában tankol. Ezzel érkezik majd a már említett 140 lélegeztetőgép.

A repülőgépek közül három várhatóan 7 óra körül fog leszállni Budapesten, ezek hozzák a majdnem ötmillió maszkot, ezzel 36 millióra nő a beszerzett maszkok száma.

A védőfelszerelésekre bizonyára szükség is lesz, kedden ugyanis kiderült, hogy kórházi maszkok, fertőtlenítők útját több esetben nem lehetett követni megfelelően, idézte az MTI Halmosi Zsolt az országos kórházfőparancsnok a Kossuth Rádiónak adott interjúját. Halmosi szerint több intézményvezető feljelentést tett, és több büntetőeljárás is folyamatban van azért, mert egészségügyi készletek tűntek el kórházakból.

Maszkok és fertőtlenítők is eltűntek kórházakból

Több kórházigazgató is feljelentést tett. A kórházi maszkok, fertőtlenítők útját több esetben nem lehetett követni megfelelően, idézi az MTI Halmosi Zsolt az országos kórházfőparancsnok a Kossuth Rádiónak adott interjúját. Halmosi szerint több intézményvezető feljelentést tett, és több böntetőeljárás is folyamatban van azért, mert egészségügyi készletek tűntek el kórházakból.

Figyelmébe ajánljuk