Trump kiakadt a WHO-ra, belengette, hogy az USA nem finanszírozza többé

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Katasztrófa

Az amerikai elnök azzal vádolja az ENSZ közegészségügyi hatóságát, hogy Kínához húz.

A washingtoni kabinet elgondolkodik az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulás felfüggesztésén – közölte az amerikai elnök a Fehér Házban kedden este, a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Donald Trump először azt közölte, hogy kormányzata felfüggeszti a hozzájárulását, majd néhány perccel később úgy fogalmazott: egyelőre csak tanulmányozzák ennek lehetőségét. "Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépnit" – hangoztatta az amerikai elnök.

Trump kedden délután egy Twitter-bejegyzésében már élesen bírálta az ENSZ szervezetét, Kína iránti elfogultsággal vádolva a WHO-t. Úgy fogalmazott: az intézményt "nagyrészt az Egyesült Államok finanszírozza", az mégis "erősen Kína-párti".

Felemlegette azt is, hogy a járvány kitörésekor a szervezet azt tanácsolta: az Egyesült Államok maradjon nyitott Kína felé. "Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?" – tette fel a kérdést bejegyzésében Trump.

A sajtókonferencián az elnök kitért a járványhelyzetre és annak gazdasági következményeire.
"Félelmetes kihívásnak" nevezve a Covid-19-et, azt mondta, hogy az új típusú koronavírus okozta betegség aránytalan mértékben sújtja az Egyesült Államok afroamerikai közösségeit.

Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója azt mondta, a koronavírus elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, a cukorbetegekre, az elhízottakra veszélyes, és ezek a bajok elsősorban az afroamerikaiak körében gyakoriak.

"Ez nagyon szomorú, de pillanatnyilag csak annyit tehetünk, hogy a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesítjük őket" – mondta Fauci.

Trump közölte, hogy az országos stratégiai készletben 8675 lélegeztetőgép áll a tagállamok rendelkezésére, és az elkövetkező hetekben a szövetségi kormány 110 ezer újabb készüléket szállít a kórházakba. Megemlítette, hogy az Egyesült Királyság 200 lélegeztetőgépet kért Washingtontól.

Figyelmébe ajánljuk