Müller Cecília szerint épp itt az ideje, hogy kifejezzük a szeretetünket fizikai formában is

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett, kizárólag telefonos egyeztetés után van lehetőség az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, hogy ne keletkezzen sehol tumultus.

Magyarország elkötelezett amellett, hogy mindenkinek legyen munkája – hangoztatta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatás-politikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint a bértámogatás igénybevételét kisvállakozások épp úgy igénylik, mint a nagyobb vállalatok, a legtöbb igénybevevő a feldolgozás, kereskedelem, turizmus, szállítás, raktározás szektorokból való. Az ITM közlése szerint a kormány közel százezer embernek tud segíteni, hogy megmaradjon a munkahelye.

A regisztrált álláskeresők száma 330 ezer volt április végén, ezért “haladni kell tovább” a munkahelyteremtésben, a munkahelyek megtartásában – mondta.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3556-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma21 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1677, közülük 756-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 921-en az ország egyéb területein élnek.

Elhunyt újabb 5 krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 288-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 179-en az ország egyéb területein éltek.

1412-an már gyógyultan távoztak a kórházból, közülük 645-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 767-en az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi nyitás második szakasza bár lehetővé teszi, hogy újabb szolgáltatások induljanak újra, minden esetben kizárólag telefonos egyeztetés után van lehetőség a szolgáltatások igénybevételére, hogy ne keletkezzen sehol tumultus.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy napok óta nő az aktív fertőzöttek száma, úgy reagált, hogy az utóbbi 10-14 napban a leszálló ágban van a járvány, a friss napi adatok pedig önmagukban nem értékelhetők, kell egy adott időtartam, hogy a napról napra zajló változások látható trenddé álljanak össze.

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ezúttal a szúnyogok és kullancsok magyarországi jelenlétéről, fajtáiról, fertőzésveszélyéről értekezett hosszan. Kiemelte, hogy ezek az élőlények nem terjesztik a koronavírus-járványt.

Újságírói kérdésre a mai napon (is) úgy fogalmazott, épp itt az ideje, hogy kifejezzük a szeretetünket fizikai formában is, eszerint a nagyszülők már szerinte nyugodtan találkozhatnak az unokáikkal, csak mindenki legyen egészséges.

Müller Cecília szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy úgy ítéli meg, játszótéren a 18 év felettiek nem szükséges maszkot hordaniuk, elég, ha betartják a szükséges védőtávolságot. Míg arról, hogy gyerekeknek kötelező-e maszkot hordaniuk a boltban azt mondta, hogy bár a jogszabály nem köti életkorhoz a maszkviselést, szerinte a 6 éven aluli gyerekre nem kell maszkot adni.

false

Kiss Róbert alezredes többek között a határok nyitásáról adott tájékoztatást, eszerint a szlovák állampolgárok már 8 országba, köztük Magyarországra is utazhatnak úgy, hogy hazatértükkor nem kell 14 napos hatósági házi karanténba vonulniuk, de csak abban az esetben, ha utazásuk nem haladja meg a 24 órát.

Horvátországba pedig nem csak az utazhat, akinek ingatlanja vagy hajója van ott, hanem az is, akinek van méltányolható oka odautazni: például lefoglalt szállás, családi esemény, egészségügyi ellátás.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.