Negyvenkilenc 14 év alatti gyereknél igazolták eddig a koronavírus-fertőzést

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos szerint kedvező a járványügyi mutató, csökken az igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma is.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján immár többedszerre beszélt a kormány gazdasági intézkedéseiről, ezen belül is az adókedvezményeket részletezte. Izer Norbert arról szólt, hogy a járvány kezelésében az egyik legfőbb cél e téren a munkahelyek megtartása volt.

Közlése szerint a legkisebb vállalkozásokat, a KATA-sokat 4 havi adómentességgel segítette a kormány, ez mintegy 151 ezer embert érintett. 26 szakma kapott átmeneti adómentességet, ez a könnyebbség június 30-ig van érvényben. Az államtitkár szerint mindez 26 milliárd forintnyi kedvezményt jelent, ami ilyen formán a válallkozóknál maradhatott.

A nagyobb cégeknek és munkavállalóiknak járó kedvezményeket a leginkább sújtotta ágazatoknak tették elérhetővé, ilyen például a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság. E kedvezmények is márciustól júniusig érvényesek. Mint ismert a munkáltató adóterheit eltörölték, a munkaadó pedig csak személyi jövedelemeadót köteles fizetni és maximum 7500 forintnyi társadalombiztosítást. Az államtitkár közlése szerint 28 ezer vállalkozó és 210 ezer munkavállaló érintett e kedvezmény megítélésben.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3678-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma37 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1615, közülük 707-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 908-an az ország egyéb területein élnek. 483-an szorulnak kórházi ellátásra, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 óra új fertőzöttjeiről Müller Cecília azt közölte, hogy 5 eset az Óhegy utcai szociális otthon, 2 a Pesti úti idősotthon, 2 eset pedig a seregélyesi intézetből került ki, míg a többi 28 eset országos eloszlású, nem közösségből való. Területi megoszlás szerint 15 eset Budapestről való, 2 Fejér megyéből, 8 Komárom-Esztergom megyéből, 1 Nógrád megyéből 10 Pest megyéből, 1 pedig Zala megyéből.

Elhunyt újabb 3 krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 290-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 186-an az ország egyéb területein éltek.

1587-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 757-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 830-an az ország egyéb területein élnek.

Az országos tisztifőorvos szerint kedvező a járványügyi mutató, csökken az igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma is. Úgy fogalmazott, bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám végefelé járunk.

Müller Cecília "örömteli hírként" ismét elmondta, hogy közös megállapodás született a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ között a nemzeti oltóanyaggyártás vonatkozásában. Közölte, elkezdték a munkát az új koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével kapcsolatban. "Bízunk benne, hogy sikeresek leszünk, muszáj sikeresnek lenni."

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: nem javasolja, hogy a gyerekek maszkot viseljenek az óvodában. Olyat is hallott, hogy maszkban altatták a kicsiket, erre szerinte semmi szükség, a távolság megtartásra kell hangsúlyt fektetni és a higiéniára odafigyelni.

Szintén újságírói kérdésre közölte, hogy a járvány kezdete óta 521 egészségügyi dolgozó vált pozitívvá, 254 fő jelenleg aktív fertőző, 266 gyógyultak már meg, és mint ismert, 1 fő hunyt el.

Míg szintés sajtómegkeresésre elmondta, eddig negyvenkilenc 14 év alatti gyereknél igazolták Magyarországon a koronavírus-fertőzést.

false

Kiss Róbert alezredes közölte, folyamatos egyeztetéseket folynak a határforgalom korlátozásának különböző módú feloldásáról. Emlékeztetett, hogy már meg is jelentek azok a friss kormányrendeletek, melyek az erről szóló változásokat tartalmazzák. Eszerint az osztrák és szlovák határátlépés módosult. Abban az esetben, ha egy osztrák vagy magyar személy Ausztriából Magyarországra kiván jönni, nem rendelik el számára a 14 napos hatósági házi karantént, ha 4 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy nem koronavírusos. Míg abban az esetben ha magyar vagy szlovák állampolgár 24 órát nem neghaladó időt tölt a másik országban, szintén nem rendelik el a hatósági házi karantént.

Az operatív törzs munkatársa közölte, az elmúlt 24 órában 1046 hatósági házi karantént rendeltek el, míg jelenleg 11 668 van érvényben.

Figyelmébe ajánljuk